El límit del dret d’accés a la informació pública en infraccions administratives de persones físiques

Resum

Aquest document proporciona una guia sobre el dret d'accés a la informació pública en matèria d’infraccions administratives. La Sentència del Tribunal Suprem de 2023 determina que aquests límits no s’apliquen a persones jurídiques, garantint un accés més ampli en aquests casos.

 

Informació sol·licitada: informació pública en matèria d'infraccions administratives de persones físiques

El dret d'accés a la informació pública està garantit per la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC). Aquesta norma estableix la regulació de l’accés a informació pública per part de qualsevol ciutadà, tot i que també preveu certs límits quan es pot veure afectada la privacitat de les persones físiques o altres drets legítims.

Context

Un dels límits al dret d'accés es troba a l’article 23 de la LTC, que regula les dades especialment protegides, incloent informació relacionada amb infraccions administratives de persones físiques, llevat que impliquin amonestació pública o hagin donat consentiment exprés per a la seva divulgació.

Aquest límit està pensat per protegir la privacitat de les persones físiques i evitar la divulgació de dades que podrien vulnerar els seus drets fonamentals, com el dret a la intimitat i a l’honor, especialment quan les infraccions no impliquen sancions públiques o es troben en fases preliminars d’investigació.

Jurisprudència rellevant

La Sentència del Tribunal Suprem (TS) de 4 de maig de 2023 ha aportat clarificacions importants sobre l'aplicació d’aquest límit. Aquesta sentència ha establert que el límit previst a l'article 23 de la LTC només s'aplica a persones físiques, excloent les persones jurídiques. El TS ha argumentat que la normativa de protecció de dades no atorga a les persones jurídiques el dret a la protecció de dades personals, i per tant no es pot restringir l'accés a informació sancionadora sobre aquestes entitats sota aquest criteri.

Implicacions per als ajuntaments

Els ajuntaments han de tenir en compte els següents aspectes en la gestió de les sol·licituds d’accés a informació pública:

  1. Dades sobre infraccions de persones físiques:

    • La informació sobre infraccions administratives de persones físiques només es pot divulgar si inclou una amonestació pública o si s'ha obtingut el consentiment exprés de la persona afectada.

    • Aquestes dades són considerades especialment protegides segons la normativa de transparència i de protecció de dades.

  2. Dades sobre infraccions de persones jurídiques:

    • No s'aplica el límit de l'article 23 de la LTC. L'accés a informació sobre infraccions administratives de persones jurídiques és admissible, sempre que no hi hagi altres límits específics, com els previstos a l'article 21.1.f de la LTC, que protegeixen els drets legítims privats com els interessos comercials.

  3. Càrrecs electes:

    • Els càrrecs electes poden accedir a informació sobre infraccions administratives de persones físiques en exercici de les seves funcions. En aquest cas, no s’apliquen els límits generals de la LTC, sinó les disposicions específiques de l’article 164.3 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril.

  4. Obligacions d’informació pública:

    • Les administracions locals han de valorar el dret d'accés en funció de l’interès públic en la informació sol·licitada. L’interès públic pot prevaldre sobre altres consideracions, especialment quan es tracta de la transparència en la gestió dels recursos públics o en la vigilància d’activitats que afecten el benestar col·lectiu.

Recomanacions pràctiques

Per a gestionar correctament les sol·licituds d'accés a informació pública que incloguin infraccions administratives, els ajuntaments poden: