TRANSPARÈNCIA I DRET D'ACCÉS A LA INFORMACIÓ PÚBLICA

images (7).jfif

Sumari

Què és la transparència?

La transparència és un principi d'actuació de l'Administració pública en virtut del qual l'Administració ha de difondre o permetre l'accés a la informació pública, és a dir, a les dades i documents en mans de l'Administració perquè els ciutadans puguin conèixer i avaluar l'exercici de les potestats i polítiques públiques. La transparència inclou tant l'obligació de fer públiques determinades informacions de manera proactiva per part de les Administracions (publicitat activa), com l'obligació d'atendre les sol·licituds d'informació que individualment presenti qualsevol persona (dret d'accés a la informació).

Publicitat activa: deure dels subjectes obligats de fer públics, d’ofici, els continguts d’informació pública que determina el règim de transparència.

Dret d'accés a la informació: dret subjectiu que es reconeix a les persones, amb independència de la seva naturalesa, condició política, veïnatge civil o nacionalitat, per sol·licitar i obtenir la informació pública, en els termes i les condicions regulats pel règim de transparència.


La necessitat de transparència en l'actuació de l'Administració, és a dir, en la gestió dels recursos públics, s'insereix en els polítiques de Govern Obert que la legitimació democràtica i la bona governança imposen a les Administracions, d'acord amb els estàndards internacionals de referència que propugnen l’Open Government Partnership o l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.

La transparència, esdevé doncs un instrument necessari per controlar i avaluar l'actuació de l'Administració, en especial la utilització dels recursos públics, i permet una òptima participació efectiva de la ciutadania en els assumptes públics, així com l'exercici dels drets de les persones. Tot plegat, constitueix una peça clar per a garantir la confiança ciutadana en les institucions públiques, així com una eina imprescidible per a lluitar contra la corrupció i assolir unes institucions públiques éticament exemplars i íntegres.

El principi de transparència és reconegut en l'article 71.4 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i és regulat per les lleis següents:

  • Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT), estatal.

  • Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC), catalana.


La Llei 19/2013 té caràcter bàsic. Per tant, ha de ser respectada per les lleis autonòmiques en aquesta matèria, llevat dels articles següents:

  • Article 6.2.2: Avaluació de plans i programes de l'Administració general de l'Estat per a la inspecció de serveis.

  • Article 9: Control del compliment de les obligacions de publicitat activa pel Consell de Transparència i Bon Govern.

  • Articles 10.1, 10.2 i 11: Portal de Transparència de l'Administració general de l'Estat.

  • Article 21.2: Unitats d’informació en l'Administració general de l'Estat.

  • Títol III: El Consell de Transparència i Bon Govern.

  • La LT va ser plenament vigent a partir del 10 de desembre de 2014, si bé les comunitats autònomes i els ens locals disposaven fins al 10 de desembre de 2015 per adaptar-se a les obligacions que se'n deriven.

  • La LTC va entrar en vigor a partir del 30 de juny de 2015, tot i que pel que fa a les obligacions de publicitat activa dels ens que integren l'Administració local va entrar en vigor a partir del 31 de desembre de 2015.

  • La LTC ha estat desenvolupada pel Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública (RLTC), que va entrar en vigor el 3 de març de 2021.


Les administracions, les institucions, les entitats i els organismes inclosos en l’àmbit d’aplicació de la LTC, van promoure i van fer les adaptacions organitzatives, procedimentals i de règim intern que calia per ajustar la seva activitat i complir el que estableix aquesta Llei abans que entrés en vigor.

Així mateix, cadascun dels subjectes obligats han d’establir procediments basats en indicadors objectius per avaluar el compliment de les obligacions de transparència. En aquests procediments d’avaluació interna cal garantir la participació d’experts independents i dels ciutadans.

És l'art. 15 RLTC el que desenvolupa les condicions d'aquesta avaluació interna, que indica que les administracions públiques han d'efectuar amb periodicitat anual aquesta avaluació, i ha d'incloure un apartat referit al sector públic vinculat.

A banda d’aquesta avaluació interna, d'acord amb els art. 92 i 93 LTC, correspon al Síndic de Greuges elaborar un informe general d’avaluació de l’aplicació de la LTC, que ha de presentar anualment al Parlament de Catalunya i que ha d'incloure, entre altres aspectes, una avaluació sobre la base de criteris objectius del compliment de les obligacions en matèria de publicitat activa.

Les Administracions han de facilitar la consulta de la informació pública amb l’ús de mitjans informàtics en formats fàcilment comprensibles i que permetin la interoperabilitat i la reutilització de la informació.

La reutilització de la informació pública es regeix pels articles 16 i 17 de la LTC, pel títol IV del RLTC i per la Llei 37/2007, de 16 de novembre, de reutilització de la informació del sector públic, modificada per la Llei 18/2015, de 9 de juliol. D'acord amb aquestes normes, la informació pública pot ser reutilitzada amb qualsevol objectiu lícit, especialment la reproducció i la divulgació per qualsevol mitjà de les dades objecte d’informació pública i la creació de productes o serveis d’informació amb valor afegit basats en aquestes dades.

images (5).png

Cal respectar, però, les condicions que estableix la Llei 37/2007, les garanties establertes al RLTC i les limitacions aplicables. Com a regla general, la reutilització de la informació queda subjecta a la Llicència oberta d'ús d'informació - Catalunya o a les llicències de Creative Commons, que en tot cas han d'indicar el deure de reutilitzar la informació obtinguda amb subjecció a les condicions generals següents:

a) No alterar el contingut de la informació, incloses les metadades.

b) No desnaturalitzar el sentit de la informació.

c) Citar la font de la informació.

d) Informar de la darrera data d'actualització de la informació.

Tanmateix, la reutilització de la informació pública pot quedar sotmesa a altres addicionals condicions específiques, quan les característiques, els continguts o la naturalesa de la informació ho justifiquin.

Convé tenir en compte que l'article 15.5 de la LT estableix que és aplicable la normativa de protecció de dades de caràcter personal al tractament posterior de les dades de caràcter personal obtingudes mitjançant el dret d'accés. Aquesta determinació també s'ha de considerar aplicable al tractament de les dades obtingudes mitjançant la publicitat activa.

A quina informació afecta?: el concepte d'informació pública

La transparència té per objecte la informació pública, és a dir, tant la informació elaborada per l’Administració com la que aquesta té en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l’exercici de les seves funcions, incloent-hi la que li subministren els altres subjectes obligats d’acord amb el que estableix la legislació sobre transparència.

  • El concepte inclou, més enllà de documents, qualsevol dada preexistent, amb independència de quina sigui la forma o el suport en què aquesta informació hagi estat elaborada o en què es conservi.

  • La informació pública es refereix doncs a qualsevol dada o document en mans de les Administracions públiques, amb independència que formi part o no d'un procediment administratiu, o es trobi o no en un registre o arxiu públic.


Els subjectes obligats han de garantir la transparència de la informació pública per mitjà d’un sistema integral d’informació i coneixement en format electrònic, el disseny del qual s’ha de fonamentar en l’ús preferent dels sistemes de gestió de documents públics, com a facilitadors de dades i documents autèntics, en el marc de la interoperabilitat del sector públic. Aquest sistema ha de permetre a les persones un accés fàcil i gratuït a la informació pública, amb la finalitat de fomentar-ne el coneixement i de facilitar la participació i la col·laboració responsable en els assumptes públics.

Regulació del règim de transparència

  • Articles 105.b i 23 de la CE.

  • Article 71.4 de l'EAC.

  • Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT).

  • Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC).

  • Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública (RLTC).

  • Decret 111/2017, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (RGAIP).

  • Decret 171/2015, de 28 de juliol, sobre el Registre de grups d'interès de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic.

  • Llei 10/2001, del 13 de juliol, d'arxius i documents, modificada per la Llei 20/2015, del 29 de juliol.

 

No has trobat el que necessites? Contacta amb nosaltres al Portal de suport.

 

Portada | Següent

 

Font: Escola d’Administració Pública de Catalunya. Autors dels continguts (2015): Santi Farré i Carles San José. Revisió a partir del 2022 a càrrec d'Òliver Garcia Muñoz.