Recurs "Gestionar les sol·licituds d'accés a la informació pública"

Resum

Aquest recurs s'adreça al personal que gestiona les sol·licituds d'accés a la informació pública. El seu objectiu és identificar els passos en la tramitació dels expedients de dret d'accés a la informació pública, així com proporcionar models de documents administratius per a la seva tramitació.

Objectius generals:

  • Aproximar el dret d'accés a la informació pública als tècnics dels ens locals.

  • Identificar els passos en la instrucció ordinària dels expedients d'accés a la informació pública.

Gestió del dret d'accés a la informació pública en un ajuntament

1. Sol·licitud

Presentació de la sol·licitud: Qualsevol persona major de 16 anys pot presentar una sol·licitud d'accés a la informació pública, ja sigui en nom propi o en representació d'una persona jurídica.

La sol·licitud ha d'incloure la identitat del sol·licitant, la informació a la qual es vol accedir (amb la precisió suficient per a la seva identificació), la forma o format desitjat i una adreça de contacte (preferiblement electrònica). No és necessari justificar l'interès per obtenir la informació. Per a obtenir més informació sobre la sol·licitud, consulteu l'enllaç: “La sol·licitud d’accés”.

 

2. Recepció

Registre: La sol·licitud es registra i es trasllada a la unitat d'Informació. Aquesta unitat s'encarrega de la coordinació, comunicació, suport i assessorament en matèria d'accés a la informació pública.

Verificació de la informació sol·licitada: La unitat d’informació comprova si la informació sol·licitada és pública i preexistent a la data de la sol·licitud. Si no es considera accés a la informació pública, s'informa al sol·licitant del procediment a seguir.

  1. Derivació a l'Administració competent (si escau): Si la informació sol·licitada no està en poder de l'administració receptora, es deriva la petició a l'administració competent en un termini de 15 dies hàbils (descarregar model derivació externa AP) Així mateix, es notifica al sol·licitant la derivació en un termini de 5 dies hàbils des de la tramesa (descarregar model derivació externa sol·licitant).

 

3. Tramitació de la sol·licitud

Comunicació de recepció i termini: Es comunica al sol·licitant la recepció de la sol·licitud en un termini de 10 dies hàbils des de la seva entrada al registre, indicant l'òrgan competent, la data màxima de resolució, la unitat i persona responsable, els efectes del silenci administratiu i els recursos disponibles (descarregar model comunicació recepció).

  1. Requeriment d’esmena (si escau): Es requereix al sol·licitant que esmeni la sol·licitud si aquesta és imprecisa (vaga, equívoca o ambigua) o no compleix els requisits (identitat o adreça de contacte). Es concedeix un termini de 10 dies hàbils per a l'esmena, indicant que, si no es realitza, es considerarà desistiment (descarregar model comunicació esmena). Es proporciona assessorament i assistència al sol·licitant durant aquest procés
  2. Desistiment i arxiu (si escau): Si el sol·licitant no esmena la sol·licitud en el termini establert, es procedeix al desistiment i arxiu de l'expedient (descarregar model desestiment i arxiu).

 

 

 

 

 Per a obtenir més informació sobre el dret d’accés, també pots consultar els articles de “Dret d’accés” de la Diputació de Girona.