Curs "Transparència i accés a la informació"

 

Sumari

 

Què és la transparència?

La transparència és un principi d'actuació de l'Administració pública en virtut del qual l'Administració ha de difondre o permetre l'accés a la informació pública, és a dir, a les dades i documents en mans de l'Administració perquè els ciutadans puguin conèixer i avaluar l'exercici de les potestats i polítiques públiques. La transparència inclou:

Publicitat activa: deure dels subjectes obligats de fer públics, d’ofici, els continguts d’informació pública que determina el règim de transparència.

Dret d'accés a la informació: dret subjectiu que es reconeix a les persones, amb independència de la seva naturalesa, condició política, veïnatge civil o nacionalitat, per sol·licitar i obtenir la informació pública, en els termes i les condicions regulats pel règim de transparència.

 

La necessitat de transparència en l'actuació de l'Administració, és a dir, en la gestió dels recursos públics, s'insereix en els polítiques de Govern Obert que la legitimació democràtica i la bona governança imposen a les Administracions, d'acord amb els estàndards internacionals de referència que propugnen l’Open Government Partnership o l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.

La transparència, esdevé doncs un instrument necessari per controlar i avaluar l'actuació de l'Administració, en especial la utilització dels recursos públics, i permet una òptima participació efectiva de la ciutadania en els assumptes públics, així com l'exercici dels drets de les persones. Tot plegat, constitueix una peça clar per a garantir la confiança ciutadana en les institucions públiques, així com una eina imprescidible per a lluitar contra la corrupció i assolir unes institucions públiques éticament exemplars i íntegres.

El principi de transparència és reconegut en l'article 71.4 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i és regulat per les lleis següents:

  • Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT), estatal.

  • Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC), catalana.

 

A quina informació afecta?: El concepte d'informació pública

La transparència té per objecte la informació pública, és a dir, tant la informació elaborada per l’Administració com la que aquesta té en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l’exercici de les seves funcions, incloent-hi la que li subministren els altres subjectes obligats d’acord amb el que estableix la legislació sobre transparència.

  • El concepte inclou, més enllà de documents, qualsevol dada preexistent, amb independència de quina sigui la forma o el suport en què aquesta informació hagi estat elaborada o en què es conservi.

  • La informació pública es refereix doncs a qualsevol dada o document en mans de les Administracions públiques, amb independència que formi part o no d'un procediment administratiu, o es trobi o no en un registre o arxiu públic.

 

 

Regulació del règim de transparència

  • Articles 105.b i 23 de la CE.

  • Article 71.4 de l'EAC.

  • Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT).

  • Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC).

  • Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública (RLTC).

  • Decret 111/2017, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (RGAIP).

  • Decret 171/2015, de 28 de juliol, sobre el Registre de grups d'interès de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic.

  • Llei 10/2001, del 13 de juliol, d'arxius i documents, modificada per la Llei 20/2015, del 29 de juliol.

 

 

Font: Escola d’Administració Pública de Catalunya. Autors dels continguts (2015): Santi Farré i Carles San José. Revisió a partir del 2022 a càrrec d'Òliver Garcia Muñoz.