Curs "Transparència i accés a la informació"
Sumari
Què és la transparència?
La transparència és un principi d'actuació de l'Administració pública en virtut del qual l'Administració ha de difondre o permetre l'accés a la informació pública, és a dir, a les dades i documents en mans de l'Administració perquè els ciutadans puguin conèixer i avaluar l'exercici de les potestats i polítiques públiques. La transparència inclou:
Publicitat activa: deure dels subjectes obligats de fer públics, d’ofici, els continguts d’informació pública que determina el règim de transparència.
Dret d'accés a la informació: dret subjectiu que es reconeix a les persones, amb independència de la seva naturalesa, condició política, veïnatge civil o nacionalitat, per sol·licitar i obtenir la informació pública, en els termes i les condicions regulats pel règim de transparència.
La necessitat de transparència en l'actuació de l'Administració, és a dir, en la gestió dels recursos públics, s'insereix en els polítiques de Govern Obert que la legitimació democràtica i la bona governança imposen a les Administracions, d'acord amb els estàndards internacionals de referència que propugnen l’Open Government Partnership o l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.
La transparència, esdevé doncs un instrument necessari per controlar i avaluar l'actuació de l'Administració, en especial la utilització dels recursos públics, i permet una òptima participació efectiva de la ciutadania en els assumptes públics, així com l'exercici dels drets de les persones. Tot plegat, constitueix una peça clar per a garantir la confiança ciutadana en les institucions públiques, així com una eina imprescidible per a lluitar contra la corrupció i assolir unes institucions públiques éticament exemplars i íntegres.
El principi de transparència és reconegut en l'article 71.4 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i és regulat per les lleis següents:
Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT), estatal.
Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC), catalana.
A quina informació afecta?: El concepte d'informació pública
La transparència té per objecte la informació pública, és a dir, tant la informació elaborada per l’Administració com la que aquesta té en el seu poder com a conseqüència de la seva activitat o de l’exercici de les seves funcions, incloent-hi la que li subministren els altres subjectes obligats d’acord amb el que estableix la legislació sobre transparència.
El concepte inclou, més enllà de documents, qualsevol dada preexistent, amb independència de quina sigui la forma o el suport en què aquesta informació hagi estat elaborada o en què es conservi.
La informació pública es refereix doncs a qualsevol dada o document en mans de les Administracions públiques, amb independència que formi part o no d'un procediment administratiu, o es trobi o no en un registre o arxiu públic.
Regulació del règim de transparència
Articles 105.b i 23 de la CE.
Article 71.4 de l'EAC.
Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT).
Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC).
Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública (RLTC).
Decret 111/2017, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (RGAIP).
Decret 171/2015, de 28 de juliol, sobre el Registre de grups d'interès de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic.
Llei 10/2001, del 13 de juliol, d'arxius i documents, modificada per la Llei 20/2015, del 29 de juliol.
Font: Escola d’Administració Pública de Catalunya. Autors dels continguts (2015): Santi Farré i Carles San José. Revisió a partir del 2022 a càrrec d'Òliver Garcia Muñoz.