Què és la publicitat activa?

images (4).png

 

D'acord amb l'article 2.i de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (en endavant LTC), la publicitat activa és el deure dels subjectes obligats per la LTC de fer públics, d’ofici, els continguts mínims d’informació pública que determina el capítol II del títol II de la LTC.

Els deures de publicitat activa constitueixen un mandat per les Administracions que els imposa una actitud proactiva consistent a difondre per internet, al conjunt de la ciutadania, els continguts d'informació pública que exigeix el règim de transparència. En canvi, el dret d'accés a la informació (transparència passiva) consisteix en un mecanisme reactiu, en un dret subjectiu d'exercici individual que permet tenir accés a d'altra informació pública, més enllà dels continguts publicats proactivament per l'Administració.

L'objectiu de la publicitat activa és doncs oferir a tothom informació mínima essencial relativa als àmbits d’actuació i les obligacions dels subjectes obligats, amb caràcter permanent i actualitzat, de la manera que resulti més comprensible per a les persones, i per mitjà dels instruments de difusió que els permetin un accés ampli i fàcil.

  • Publicitat activa » actitud proactiva per part de l'Administració.

  • Dret d'accés a la informació » mecanisme reactiu.


Tot i això, convé tenir en compte que, malgrat que la llei estableixi una relació de matèries que s'han de fer públiques, també són aplicables en aquests casos les limitacions establertes tant per la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (en endavant LT), per la LTC, com, per remissió, per qualsevol altra norma amb rang de llei, d'acord amb l'art. 7 LTC.

A més de les limitacions legals aplicables a la publicitat de dades de persones físiques derivades de la protecció de dades de caràcter personal, aquesta publicació ha de ser omesa motivadament en els casos en els quals aquestes persones es trobin en una situació de protecció especial de violència de gènere o amenaça terrorista, entre d'altres, que pugui veure's agreujada amb motiu de la publicació d'aquestes dades, prèvia ponderació a l'omissió.

images (12).jfif

En els casos en els quals l'aplicació d'un límit estigui motivada explícitament en un informe, aquest s'ha de publicar en el lloc que ocuparia la informació que es deixa de publicar en virtut de l'aplicació del límit, prèvia anonimització.

  • En el cas que el contingut de l'informe pugui revelar informació afectada pel límit, la necessitat de publicació de l'informe s'entén satisfeta amb la publicació d'un extracte o resum del seu contingut, de tal manera que no permeti revelar la informació afectada pel límit.

  • En virtut del principi de proporcionalitat, quan l'aplicació d'un límit afecti només una part de la informació que s'ha de publicar, aquesta s'ha de difondre en un resum, extracte o llista, sempre que la protecció de l'interès o del bé jurídic tutelat pel límit ho permeti.

La informació que es publiqui ha de ser congruent amb la finalitat perseguida en cada cas i ha de ser adequada i completa pel que fa al contingut informatiu que determina la Llei.

Quan la informació publicada contingui dades especialment protegides, només es pot publicar prèvia dissociació de la informació de caràcter personal.

Quina informació s'ha de publicar?

La LT (art. 6-8) i també la LTC (art. 8-15) —que ha ampliat els supòsits de publicitat activa establerts en la normativa bàsica estatal—, estableixen una relació de continguts d'informació pública que, amb caràcter de mínim, els diferents subjectes obligats han de fer pública per imperatiu legal a les seus electròniques i portals de transparència.

Hem de destacar aquí el paper que ha vingut a significar el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública (en endavant RLTC) com a cos normatiu que detalla i desenvolupa els continguts de publicitat activa que han de publicar les Administracions públiques, reglament que, fornamentalment, ha vingut a donar resposta a les ambigüetats i fórmules genèriques que presenta la LTC a l'hora de descriure molts dels continguts a publicar. Cal estar doncs a les concrecions que s'hi contenen en els articles 16 a 52 del RLTC.

Per tant, cal concloure que l'enumeració que de continguts a publicar activament fa la LTC no és una llista tancada sinó només una llista de mínims, oberta.

Addicionalment a aquestes matèries l'interès públic de la difusió de les quals el legislador presuposa, el règim de transparència permet que les Administracions siguin encara més transparents, essent facultades a publicar altres informacions:

Així, l'article 5.1 de la LT estableix que "de manera periòdica i actualitzada s'ha de publicar informació el coneixement de la qual sigui rellevant per garantir la transparència de la seva activitat relacionada amb el funcionament i el control de l'actuació pública".

L'article 8.1.m de la LTC estableix que s'ha de publicar també "qualsevol matèria d'interès públic, i les informacions que siguin demanades amb més freqüència per via de l'exercici del dret d'accés a la informació pública".

En aquest apartat podeu consultar les fitxes explicatives dels ítems de transparència relatius a les obligacions de publicitat activa derivades de la normativa de transparència, els quals estan agrupats en sis blocs de matèries:

Com s'ha de publicar?

El compliment de les determinacions en matèria de publicitat activa requereix adoptar un seguit de decisions organitzatives que comencen ja en el moment de recollir la informació i que abasten la destinació de mitjans humans que han de vetllar pel compliment d’aquestes funcions, l’habilitació d’espais electrònics per difondre la informació, i l’establiment de circuits i protocols per mantenir-la actualitzada, entre d'altres.

La informació que es publiqui ha de reunir els requisits següents:

  • Ha de ser veraç i objectiva.

  • Ha de ser útil per conèixer l’actuació i el funcionament de l’Administració pública i per exercir-ne el control.

  • Ha d'estar ordenada temàticament perquè es pugui localitzar de manera fàcil i intuïtiva.

  • Ha de ser comprensible.

  • Ha d'estar en formats que en permetin la interoperabilitat i la reutilització.

 

No has trobat el que necessites? Contacta amb nosaltres al Portal de suport.

Portada | Següent

 

Font: Escola d’Administració Pública de Catalunya. Autors dels continguts (2015): Santi Farré i Carles San José. Revisió a partir del 2022 a càrrec d'Òliver Garcia Muñoz.