/
Publicitat activa

Publicitat activa

 

D'acord amb l'article 2.i de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (d'ara endavant, LTC), tenim l'obligació de garantir la publicitat activa. Això significa que hem de publicar de manera proactiva, i per defecte, una sèrie de continguts mínims d’informació pública establerts al capítol II del títol II de la LTC.

La publicitat activa implica una actitud proactiva per part de les administracions públiques. No podem limitar-nos a respondre sol·licituds d'informació; hem de posar a disposició de la ciutadania, a través d'internet i de manera accessible, la informació que exigeix el règim de transparència. En canvi, el dret d'accés a la informació pública (transparència passiva) es basa en un mecanisme reactiu, en què qualsevol persona pot sol·licitar informació addicional que no hagi estat publicada prèviament.

L'objectiu de la publicitat activa és garantir que qualsevol persona pugui accedir a informació essencial sobre l'activitat de l’administració de manera permanent, actualitzada i comprensible. Aquesta informació s’ha de difondre utilitzant els mitjans que assegurin un accés fàcil i ampli per a tothom.

Cal tenir en compte, però, que hi ha certes limitacions a la publicació d'informació. Tot i que la llei estableix quins continguts han de ser públics, aquestes obligacions han de respectar les restriccions establertes tant per la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT), com per la LTC i altres normes amb rang de llei (art. 7 LTC).

A més, la protecció de dades personals també ens obliga a ser especialment curosos amb la informació que fem pública. Això és especialment rellevant en casos en què les persones afectades es troben en situacions de protecció especial, com ara víctimes de violència de gènere o persones amenaçades per terrorisme. En aquests casos, l’omissió de dades ha d’estar degudament justificada després d’una ponderació prèvia.

Quan una informació no es pot publicar per l’aplicació d’un límit legal, hem d’incloure un informe explicatiu en el mateix espai on hauria d’anar la informació omesa, sempre prèvia anonimització. Si aquest informe revela informació protegida pel límit, s’ha de publicar només un extracte que en garanteixi la confidencialitat.

Seguint el principi de proporcionalitat, quan la restricció només afecta una part de la informació, hem d’intentar publicar-ne una versió resumida, un extracte o una llista que permeti mantenir la transparència sense comprometre la protecció dels interessos afectats.

Tota la informació que publiquem ha de complir tres criteris essencials: ha de ser adequada, completa i congruent amb la finalitat perseguida en cada cas. Quan la informació inclou dades especialment protegides, només la podem fer pública si està correctament dissociada per garantir la privacitat de les persones afectades.

Quina informació hem de publicar?

Tant la LT (articles 6-8) com la LTC (articles 8-15) estableixen un conjunt mínim d’informació pública que hem de fer accessible a la ciutadania a través de les seus electròniques i els portals de transparència.

El Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d’accés a la informació pública (RLTC) és una eina clau per comprendre millor aquestes obligacions. Aquest reglament detalla els continguts específics que les administracions públiques han de publicar i resol moltes de les ambigüitats que presenta la LTC. Els articles 16 a 52 del RLTC estableixen concretament quina informació cal difondre.

És important destacar que la llista de continguts a publicar no és tancada, sinó que representa un mínim. Les administracions podem ampliar la informació publicada, més enllà dels requeriments legals, per garantir una transparència més gran.

De fet, la LT (art. 5.1) ens insta a publicar periòdicament i de manera actualitzada tota aquella informació rellevant per a la ciutadania sobre el funcionament i el control de l’administració. A més, la LTC (art. 8.1.m) especifica que també hem de publicar qualsevol matèria d’interès públic, incloent-hi les informacions sol·licitades amb més freqüència a través del dret d’accés a la informació pública.

En definitiva, la publicitat activa no només és un imperatiu legal, sinó també una eina fonamental per reforçar la confiança ciutadana en la gestió pública i afavorir un govern obert i transparent.

En aquest apartat podeu consultar les fitxes explicatives dels ítems de transparència relatius a les obligacions de publicitat activa derivades de la normativa de transparència, els quals estan agrupats en sis blocs de matèries:

 

Com s'ha de publicar?

El compliment de les determinacions en matèria de publicitat activa requereix adoptar un seguit de decisions organitzatives que comencen ja en el moment de recollir la informació i que abasten la destinació de mitjans humans que han de vetllar pel compliment d’aquestes funcions, l’habilitació d’espais electrònics per difondre la informació, i l’establiment de circuits i protocols per mantenir-la actualitzada, entre d'altres.

La informació que es publiqui ha de reunir els requisits següents:

  • Ha de ser veraç i objectiva.

  • Ha de ser útil per conèixer l’actuació i el funcionament de l’Administració pública i per exercir-ne el control.

  • Ha d'estar ordenada temàticament perquè es pugui localitzar de manera fàcil i intuïtiva.

  • Ha de ser comprensible.

  • Ha d'estar en formats que en permetin la interoperabilitat i la reutilització.

I ha d'estar actualitzada "permanentment". Periodicitat mínima d’actualització:

  • anual, si la naturalesa de la informació ho permet

  • sens perjudici dels terminis específics que estableixi aquest reglament o altra normativa

Amb indicació expressa de:

  • la data de la darrera actualització

  • data prevista de la propera actualització o del termini màxim d’actualització.  

Si manca l’actualització, s’ha de fer constar expressament aquesta circumstància, els motius que ho impedeixen i la previsió temporal d’actualització al Portal de transparència.

 

 

Related content