Recurs "Editar el portal de transparència"

Resum

Aquest recurs s'adreça al personal administratiu i tècnic dels ens locals que editen el portal de transparència. El seu objectiu és guiar-los en les funcions bàsiques de l'edició del portal, l'accés a través del portal EACAT, els tipus d'ítems (manuals i automàtics) i com gestionar-los. També com modificar dades automàtiques incorrectes, crear ítems personalitzats, i com fer que els ítems siguin visibles o inactius per a la ciutadania.

Objectiu general:

  • Conèixer les funcions bàsiques de l’edició del portal de transparència del Consorci de l’AOC

Edició del portal de transparència

1. Accés al portal de transparència

L’accés a la interfície d'edició del portal de transparència s'efectua a través del portal EACAT (www.eacat.cat), requerint l'autenticació mitjançant certificat digital T-CAT o credencials d'usuari i contrasenya. Per iniciar la sessió, cal seleccionar l'enllaç "Accedeix".

image-20241017-103731.png

Un cop autenticat a EACAT, es pot accedir al portal "Govern obert i transparència" a través de la pestanya "Aplicacions", a la part superior. Posteriorment, s'ha de seleccionar l'enllaç "Tota la informació pública", ubicat a la pàgina principal de la Seu-e.

1_com_entrar3-1.jpg

És imprescindible tenir en compte que l'usuari ha de disposar prèviament dels permisos d'edició pertinents, assignats pel gestor d'usuaris, per tal de poder modificar contingut dins Govern obert i transparència. Sense aquests permisos, no es permetrà l'accés a les funcionalitats d'edició.

 

2.Tipus d’ítems al portal de transparència

Un cop dins de Govern obert i transparència d’EACAT, el contingut que es visualitza al portal com a editor és exactament el mateix que el que pot veure la ciutadania, amb l'única diferència que es pot modificar.

En aquest apartat podeu consultar totes les fitxes explicatives amb exemples dels ítems del portal de transparència, agrupats en sis blocs de matèries:

Quan accediu als diferents blocs, podreu veure tots els ítems disponibles. Els ítems actius al portal de transparència es mostren en color blau, la qual cosa indica que són visibles per a la ciutadania. Els ítems en gris, en canvi, estan inactius o amagats.

És important distingir entre els dos tipus principals d'ítems: manuals [M] i automàtics [A]. Els ítems manuals requereixen que l’organització introdueixi tota la informació, ja que es tracta de dades que no es comuniquen a altres administracions.

Dins dels ítems manuals, hi ha dos subtipus: amb plantilla i sense plantilla. Els ítems manuals sense plantilla es presenten com a camps de text lliure, on podeu redactar la informació necessària. Aquí teniu la llibertat d’afegir contingut personalitzat, com llistes, enllaços o imatges, segons el que considereu pertinent per al vostre ens.

Per la seva banda, els ítems manuals amb plantilla tenen una estructura predefinida de camps que s’han d’omplir amb la informació pertinent, com per exemple l’agenda institucional. Per cada registre que afegiu, és imprescindible assegurar-vos de publicar-lo perquè la ciutadania pugui veure’l.

En canvi, els ítems automàtics contenen informació que ja ha estat transmesa a altres administracions públiques, com la Generalitat o el Ministeri d’Hisenda, i, per tant, només cal verificar que la informació sigui correcta i actualitzada.

Dins dels ítems automàtics, també hi ha dos subtipus: aquells que tenen una redirecció (marcats amb un asterisc) i aquells que proporcionen dades directament.

Els ítems amb redirecció apunten a una URL externa proporcionada pel Consorci AOC, mentre que els ítems amb dades obertes mostren informació directament al portal. En aquests últims casos, és important activar la visibilitat de les dades i permetre que la ciutadania pugui descarregar els fitxers en format reutilitzable, d'acord amb la normativa vigent.

 

3. Visualització dels ítems de transparència

L’ens local pot decidir si un ítem es publica o no, o si aquest es redirigeix, o bé si considera que aquest ítem no li aplica. Teniu diverses opcions per gestionar els ítems al portal de transparència: mostrar, amagar, redirigir o marcar com no aplicable:

  • Mostrar: Clicant el botó “Mostra-la”, l’ítem es fa visible a la ciutadania i apareixerà en blau a l’edició.

  • Amagar: Seleccionant “Amaga-la”, l’ítem es tornarà invisible per a la ciutadania i només serà accessible pels gestors; en edició apareixerà en gris clar.

  • Redirigir: Amb “Redirigeix-la”, es pot especificar un enllaç a on es vol redirigir l’ítem, mostrant un camp per introduir l’URL.

  • No aplicar: Aquesta opció permet indicar que l’ítem no és rellevant per a l’ens local, resultant en la seva exclusió del portal i del càlcul del percentatge d’emplenament.

Recordeu, perquè la informació editada sigui visible, l’ítem ha d'estar en estat “Mostra-la”. Si es redirigeix, el contingut no es mostrarà.

 

4. Editar un ítem manual al portal de transparència

Per editar els ítems manuals al portal de transparència, seleccioneu la icona "Edició" i feu les modificacions necessàries. Quan editeu un ítem, tingueu en compte que sempre podeu guardar-lo com a esborrany si encara no està complet, i publicar-lo més endavant quan estigui llest. També és important revisar que els ítems ja publicats estiguin sempre actualitzats o bé eliminar-los si ja no són rellevants.

També podeu gestionar documents adjunts, enllaços i gràfics, amb opcions per fer-los públics o mantenir-los privats. Els canvis es guarden definitivament fent clic a "Publica". Si voleu obtenir més informació en l’edició dels ítems manuals, podeu accedir al contingut en el següent enllaç.

 

5. Com modificar els ítems automàtics amb dades incorrectes o incompletes

Les dades automàtiques que apareixen al portal de transparència no són dades gestionades pel Consorci AOC, sinó que són dades que el Consorci AOC obté de fonts de dades externes. Per aquest motiu, no es poden modificar directament al portal de transparència, sinó que cal veure de quina font de dades provenen i gestionar l’actualització de dades en aquella font de dades originària. Les fonts de dades originàries que trobem dins el portal són:

Municat (per exemple, en la relació de càrrecs electes que hi ha a l'ítem concret a tal efecte), la bústia de contacte és ajrl.presidencia@gencat.cat, i una vegada canviada en origen (a MUNICAT) el portal AOC mostrarà la nova informació.

Cido: (per exemple convocatòries de personal, ordenances fiscals...), podeu contactar amb la bústia d’atenció al client del CIDO cido@diba.cat

Aoc, Minhap i altres: fonts  en aquests casos heu de contactar amb l'AOC mitjançant el formulari de contacte, (seleccionant el servei Govern obert i Transparència).

 

6. Com crear un ítem propi al portal de transparència

A més dels ítems predeterminats al portal de transparència, es poden crear ítems personalitzats segons les necessitats de cada ens. Aquesta funcionalitat es troba sota les famílies d'ítems o subfamílies. Per crear un nou ítem, selecciona una subfamília, assigna-li un títol i fes clic a "Crear".

Un cop creat, es pot editar, afegir blocs de text o fitxers adjunts, i configurar opcions de publicació. Els ítems propis es poden reordenar dins la subfamília, però no es poden combinar amb els ítems predeterminats.

 

Per a obtenir més informació sobre edició del portal de transparència, podeu accedir al següent enllaç: “Edició del portal de transparència”.

 

Tens una consulta? Contacta amb nosaltres al Portal de suport.