Inadmissió d'una sol·licitud d'accés a la informació pública per complexitat en l'anonimització dels expedients

Inadmissió d'una sol·licitud d'accés a la informació pública per complexitat en l'anonimització dels expedients

Resum

Aquest document es centra en la inadmissió de sol·licituds per la complexitat de l'anonimització d'expedients de dret d’accés, especialment quan la tasca implica una càrrega de treball desproporcionada o la necessitat d'una anàlisi complexa. El document fa èmfasi en la necessitat de justificar adequadament la inadmissió de sol·licituds, proporcionant dades i raonaments concrets, i en la importància d'aplicar criteris restrictius i en benefici del dret d'accés. Finalment, s'aborda la qüestió de la complexitat d'anonimitzar dades en expedients, especialment en el context de municipis petits, i com aquesta complexitat pot justificar la inadmissió de sol·licituds.

 

Informació sol·licitada: Inadmissió d'una sol·licitud d'accés a la informació pública per complexitat en l'anonimització dels expedients

Als efectes del que preveu la lletra b) de l'article 29.1 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, i els articles 64 i 66 del Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública, poden de ser inadmeses a tràmit les sol·licituds d'accés a la informació pública en les quals concorri, entre d'altres, alguna de les circumstàncies següents:

a) Quan l'obtenció, l'extracció o la disposició de la informació sol·licitada impliqui una càrrega de treball inassumible o desproporcionada pel fet que la informació procedeix de diferents expedients, fonts d'informació, bases de dades o arxius, o es conté en un gran volum d'informació i no pugui ser realitzada amb l'ajuda dels mitjans informàtics disponibles.

b) Quan l'elaboració de la informació requereixi una tasca d'anàlisi o d'interpretació que tingui una complexitat objectivable i desproporcionada i no pugui ser realitzada amb l'ajuda dels mitjans informàtics disponibles.

  1. Les administracions públiques han de motivar l'apreciació de qualsevol d'aquestes circumstàncies mitjançant, entre d'altres, una declaració dels recursos humans i materials necessaris per a l'obtenció i elaboració de la informació, i una ponderació d'aquests recursos amb els disponibles a l'òrgan competent per resoldre.

  1. La inadmissió de les sol·licituds per aquesta causa no es pot justificar exclusivament en el volum de la informació si la tasca d'elaboració o de recopilació no revesteix complexitat.

En aquest sentit, la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) s'ha pronunciat reiteradament –resolució 119/2016 – que afegeix que "l'aplicació de qualsevol causa d'inadmissibilitat ha de ser motivada en consideració a les circumstàncies del cas. No n'hi ha prou d'afirmar-ne la concurrència; cal argumentar amb dades i raonaments concrets vinculats al cas que concorre efectivament la causa d'inadmissibilitat invocada".

Així mateix, les causes d'inadmissió a tràmit s'han d'aplicar amb criteris restrictius i en benefici del dret d'accés, d'acord amb el principi de màxima obertura de la informació pública, per la qual cosa la inadmissió no es pot projectar més enllà de la informació que n'està afectada, de manera que si en relació amb part de l'objecte de la informació que es demana no resulta aplicable el motiu d'inadmissió, se n'ha de facilitar un accés parcial (Resolució de la GAIP 102/2018).

Finalment, la resolució 592/2019 de la GAIP es planteja la qüestió de calcular el temps que requereix anonimitzar o treure part de les dades que puguin constar en els expedients per tal de qualificar d'operació complexa, factor que podrien donar lloc a preveure un termini raonablement llarg d'execució i es pugui justificar la inadmissibilitat per raó de l'article 29.1.b LTAIPBG, i més si tenim en compte que el volum de feina requerit és desmesurat, especialment si hom té en compte els recursos dels ajuntaments de les comarques de Girona de menys de 1.000 habitants.

 

No has trobat el que necessites? Contacta amb nosaltres al Portal de suport.

Portada | Següent