Les indemnitzacions derivades de les prestacions sense cobertura contractual estan subjectes a l'Impost sobre el Valor Afegit (V0135-21)

Una de les qüestions rellevants derivades de l'abonament a contractista de les prestacions realitzades, quan aquestes, per la circumstància que sigui, no disposen de cobertura contractual és la determinació de l'import de la compensació, ja que, al no poder prendre un import prèviament pactat en l'àmbit contractual, el que es paga, ja sigui com a responsabilitat extracontractual o per reconeixement extrajudicial de crèdits, és una indemnització per a compensar l'empobriment del tercer.

 

La doctrina dels òrgans jurisdiccionals i consultius relativa a la determinació de l'import de la compensació és extraordinàriament variable, fins i tot qüestionant alguna d'elles, que es pugui incloure l'IVA. En aquest sentit, hi ha una línia interpretativa en la jurisprudència contenciosa de l'Audiència Nacional sobre la matèria que considera que les quantitats abonades per corregir l'enriquiment injust que es produeix en aquestes situacions són indemnitzacions no subjectes a IVA, raó per la qual l'administració, al fixar el seu import, ho ha de fer sense admetre la repercussió de quota d'IVA alguna del contractista. Per exemple, sense ànim d'exhaustivitat, la Sentència de l'Audiència Nacional de 2019-11-19 (núm. recurs 1001/2017 i la Sentència de l'Audiència Nacional de 2018-02-20 (núm. recurs 144/2016).

 

Donada que la interpretació i sentit que cal donar a aquesta jurisprudència planteja dubtes i amb la finalitat d'atorgar més seguretat jurídica a l'informe que ha d'emetre l'òrgan interventor local, d'acord amb l'article 28 de l'RD 424/17, des de la Diputació de Girona es va plantejar, amb l'assessorament tècnic de Gracian Advocats, formular una consulta vinculant a la Direcció General de Tributs amb l'objecte de determinar la subjecció o no a l'IVA les esmentades compensacions econòmiques.

 

Amb data 29 de gener de 2021, la Direcció General de Tributs ha resolt aquesta consulta mitjançant la Consulta Vinculant V0135-21. En síntesi, la DGT conclou que:

 

a)   Les indemnitzacions satisfetes per la consultant tenen el seu origen en lliuraments de béns i serveis que, si bé no van ser tinguts en compte en la celebració del contracte i per tant no compten de cobertura contractual, van ser prestacions efectivament realitzades i de les que el beneficiari és l'Administració. Sota aquestes circumstàncies cal suposar que la indemnització que es pacti serà la contraprestació o compensació per lliuraments de béns o prestacions de serveis subjectes a l'impost i que, per tant, formen part de la base imposable de l'impost i, per tant, el contractista haurà de repercutir l’impost sobre el valor afegit a la factura.

 

b)   En aquests supòsits, s'ha d'entendre, amb caràcter general, que la quota de l'impost no es trobarà inclosa en l'import de la indemnització pactada i haurà de ser repercutida pel contractista com a partida independent. En el cas que l'import de la contraprestació hagi estat fixat mitjançant sentència judicial s'estarà als termes que s'assenyali en la mateixa.

 

 

Diputació de Girona - Servei d'assistència als òrgans interventors de les entitats locals de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 - 17004 Girona