/
FAQ'S Com s'ha d'exercir la funció interventora en les despeses no pressupostàries?

FAQ'S Com s'ha d'exercir la funció interventora en les despeses no pressupostàries?

Matèria

Codi

Descripció

Data redacció

Versió

Control intern

2023/CI/0007

FAQ’S Com s’ha d’exercir la funció interventora en les despeses no pressupostàries

12/06/2023

02

Articles 3, 7, 21 i 23 del RD 424/2017

 

L’article 3 del RD 424/2017 estableix que la funció interventora té per objecte controlar els actes de l’entitat local i dels seus organismes autònoms i consorcis adscrits que donin lloc al reconeixement de drets o a la realització de despeses, així com els ingressos i pagaments que se’n derivin, i la inversió o l’aplicació en general dels seus fons públics, amb la finalitat d’assegurar que la seva gestió s’ajusti a les disposicions aplicables en cada cas.

Concretament, l’exercici de la funció interventora comprèn les fases següents, detallades a l’article 7 del RD 424/2017:

  • La fiscalització prèvia dels actes que reconeguin drets de contingut econòmic, autoritzin o aprovin despeses, disposin o comprometin despeses i acordin moviments de fons i valors.

  • La intervenció del reconeixement de les obligacions i la intervenció de la comprovació material de la inversió.

  • La intervenció formal de l’ordenació del pagament.

  • La intervenció material del pagament.

Per tant, en les fases d’aprovació, compromís i reconeixement de les obligacions, l’exercici de la funció interventora s’exerceix sobre els actes administratius que donin lloc a despeses pressupostàries.

 

Respecte la intervenció formal de l’ordenació del pagament, l’article 21 del RD 424/2017 estableix: “Estan sotmesos a intervenció formal de l’ordenació del pagament els actes pels quals s’ordenen pagaments amb càrrec a la tresoreria de l’entitat local.”.

I, pel que fa la intervenció material del pagament, l’article 23 del RD 424/2017 estableix: “1. Està sotmesa a intervenció material del pagament l’execució de les ordres de pagament que tinguin per objecte:

a)      Complir, directament, les obligacions de la tresoreria de l’entitat.

b)      Situar fons a disposició de caixers i agents facultats legalment per efectuar pagaments als creditors.

c)      Instrumentar el moviment de fons i valors entre els comptes de la tresoreria.”

Així doncs, pel que fa referència a l’ordenació del pagament i el pagament material, tant de despeses pressupostàries com de despeses no pressupostàries, si que estan subjectes a intervenció prèvia i, per tant, cal emetre informe d’intervenció al respecte, en els termes establerts als articles 21 i 23 del RD 424/2017.

 

Per tant, d’acord amb el que estableixen aquests preceptes, l’exercici de la funció interventora respecte els actes administratius que donin lloc a l’aprovació de despeses no pressupostàries, s’exercirà en els termes següents:

  • La proposta de manament de pagament (PMP) no està subjecte a intervenció prèvia.

  • L’ordenament del pagament (fase P) i la materialització del pagament efectiu (fase R) si que estan subjecte a intervenció prèvia, per tant, cal verificar els requisits de la fitxa 6.1.1 i la fitxa 6.2.1.

 

 

 

 

 

 

Related content

Diputació de Girona - Servei d'assistència als òrgans interventors de les entitats locals de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 - 17004 Girona