Fi del procediment: resolució, comunicació substitutiva o silenci

Competència per resoldre

En l'àmbit de l'Administració local, l'òrgan competent per resoldre la sol·licitud és l'alcalde o alcaldessa o el president o presidenta, tret que les normes organitzatives pròpies determinin una altra cosa.

En el cas d'organismes vinculats als anteriors o dependents d'aquests, així com altres ens públics, la competència correspon al seu òrgan de direcció i de govern, o de representació i direcció (art. 32 LTC)

 

Termini per resoldre

El termini per notificar la resolució de la sol·licitud d'accés és d'un mes, si bé es pot ampliar fins a 15 dies naturals si ho justifiquen el volum o la complexitat de la informació sol·licitada, fet que s'ha de comunicar a la persona interessada. (art. 33 LTC i 71.3 RLTC)

El termini esmentat només es pot suspendre en els supòsits establerts en la LTC o en els que determina la legislació de procediment administratiu (art. 22 de la Llei 39/2015).

 

La resolució

Notificació. La resolució de la sol·licitud d'accés s'ha de notificar a la persona sol·licitant i també als tercers afectats que hagin comparegut, és a dir, que hagin formulat al·legacions en el tràmit d'audiència atorgat.

La notificació es pot fer per mitjans electrònics si la sol·licitud es va presentar per aquesta via.

Motivació. La resolució de les sol·licituds d'accés s'ha de motivar en els casos següents (art. 34.4 LTC):

·        Desestimatòries, en tot o en part, per aplicació d'algun dels límits (Unitat 4)

·        Estimatòries amb oposició de tercers

·        Les que estableixen com a manera d'accés un format diferent al sol·licitat.

·        Les que inadmeten la sol·licitud

No cal motivar les resolucions en què la mera indicació de l'existència o no de la informació pot comportar la vulneració d'alguna de les limitacions al dret d'accés. Si la causa de denegació obeeix a drets de propietat intel·lectual o industrial, s'ha d'identificar la persona titular dels drets, si és coneguda.

 

Contingut mínim de la resolució (Art. 71 RLTC)

a) un pronunciament sobre la inadmissió de la sol·licitud, la seva estimació concedint l'accés total o parcial a la informació o, si escau, la desestimació denegant l'accés a la informació.

b) Un peu de recurs en què s'indiqui que la resolució posa fi a la via administrativa, així com els recursos que escauen, l'òrgan davant del qual han de presentar-se i el termini per interposar-los (recurs potestatiu de reposició, una reclamació davant la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública o un recurs en via contenciosa administrativa)

c) Les condicions i garanties d'ús aplicables a la informació pública reutilitzable (…)

d) Un advertiment que informi de l'obligació de tractar la informació d'acord amb la normativa de protecció de dades, si escau, i que comuniqui d'una manera clara i precisa les obligacions que adquireix la persona sol·licitant en relació amb les dades personals que contingui la informació i les limitacions concretes de difusió que deriven de la normativa de protecció de dades.

e) La identificació amb «nom i cognoms» de la persona o persones titulars del drets de propietat intel·lectual o industrial, si escau.

f) El moment a partir del qual la informació deixarà d'estar afectada per l'aplicació de límits, si escau.

g) Si escau, la consideració sobre que la informació pot ser subministrada en un format diferent del demanat, tot indicant el format alternatiu.

 

Publicació de les resolucions

Com a regla general (art. 14.3 LT), només cal publicar, anonimitzades, al Portal de la Transparència, les resolucions destestimatòries (totalment o parcial), un cop notificades a les persones interessades

En els casos en els quals la desestimació total o parcial d'una sol·licitud d'accés es fonamenti en l'aplicació d'un límit motivada explícitament en un informe, aquest s'ha de fer públic de forma activa, prèvia anonimització, juntament amb la resolució desestimatòria de l'accés. En el cas que el contingut de l'informe pugui revelar informació afectada pel límit, la necessitat de publicació de l'informe s'entén satisfeta amb la publicació d'un extracte o resum (art. 68.4 RLTC)

 

Comunicació substitutiva de la resolució (procediment simplificat)

El règim de transparència preveu la facultat de la unitat d'informació d'adreçar a la persona sol·licitant una comunicació que substitueix el deure de dictar i notificar una resolució estimatòria de la sol·licitud

La comunicació també esgota la via administrativa i és recurrible

Supòsits (Art. 34.8 LTC i 73 RLTC):

  • supòsits simples, en els quals no s'apreciï la concurrència de límits a l'accés i no s'identifiquin terceres persones afectades per l'accés o, tot i haver-se identificat terceres persones afectades, no consti en l'expedient la seva oposició a l'accés

  • sol·licituds d'accés a informació idèntiques o substancialment similars a la informació objecte d'una sol·licitud d'accés anterior que hagi estat estimada de forma total i expressa

Especificitats

S’adreça “per qualsevol mitjà” (no cal notificació formal)

S'adreça dins del termini per resoldre la sol·licitud

La comunicació ha d'incorporar la informació amb immediatesa:

·        bé l'accés directe a la informació sol·licitada,

·        o bé un enllaç al lloc o adreça on es trobi ubicada la informació,

·        o bé informació relativa a la forma o canal pel qual pot obtenir-se la informació sol·licitada

Requisits:

·        La unitat d'informació ha de prestar l'assessorament o les indicacions necessàries per tal que l'accés a la informació sigui immediat, complet i eficaç

·        Ha de satisfer completament i sense restriccions la sol·licitud d'accés

·        No es pot lliurar la informació en un format diferent del sol·licitat.

·        Cal que la comunicació indiqui, com a mínim, la referència a la via de reclamació davant la GAIP

Silenci administratiu

Regla general: silenci positiu. Si no es notifica la resolució dins del termini màxim, la LTC disposa que la sol·licitud s’entén estimada (art. 35 LTC)

Excepcions

(i) tret que una norma amb rang de llei estableixi expressament un efecte desestimatori, o

(ii) que en la informació sol·licitada concorri algun dels límits establerts en la LTC o en altres lleis.

En els casos en què, un cop produït el silenci, es constati la concurrència d'algun dels límits establerts a la Llei 19/2014, del 29 de desembre, i es conclogui la prevalença de l'interès o del bé jurídic protegit pel límit aplicable per sobre del dret d'accés a informació pública, prèvia ponderació a aquest efecte d'acord amb l'article 20 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, l'òrgan competent ha d'incoar d'ofici un procediment de revisió per declarar la nul·litat de l'acte presumpte estimatori contrari a l'ordenament jurídic (art. 71.5 RLTC)

Accés a la informació produït el silenci

En cas que s'hagi produït el silenci estimatori segons la regla anterior, la persona sol·licitant pot exigir el lliurament de la informació, que s'ha de facilitar en un termini de 30 dies hàbils a partir de la data de la petició.

 

No has trobat el que necessites? Contacta amb nosaltres al Portal de suport.

 

 

 

Font: Escola d’Administració Pública de Catalunya. Autors dels continguts (2015): Santi Farré i Carles San José. Revisió a partir del 2022 a càrrec d'Òliver Garcia Muñoz.