Què és això del Bon Govern i la integritat institucional

La Llei 19/2014, de 29 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern  incorpora un títol, el V, dedicat al Bon Govern amb un conjunt de disposicions d'obligat compliment per a totes les administracions publiques de Catalunya i la resta de subjectes obligats a la llei.

Però... què és això del Bon Govern?

Tal i com s'estableix en el preàmbul de la Llei, el bon govern són el conjunt de principis, obligacions i regles que s'han de donar perquè l'activitat pública es porti a terme en les millors condicions possibles i es garanteixi així uns serveis públics de qualitat. En aquest sentit, la llei introdueix un conjunt de regles sobre la qualitat dels serveis i del funcionament de l'administració, un conjunt de principis ètics i de bones practiques d'acord amb els quals han d'actuar els Alts Càrrecs de l'administració i regula també l'establiment de sistemes d'avaluació permanent dels serveis públics reconeixent el dret de la ciutadania a formular propostes i suggeriments. L'objectiu final de totes aquestes mesures introduïdes per la llei és fer que les administracions públiques funcionin amb la màxima transparència, qualitat, equitat i amb garanties de retiment de comptes.

I la integritat?

La integritat d’un ens públic és el resultat de l’actuació diària de totes i cadascuna de les persones que treballen dins o per a aquella organització: des de la persona que n’exerceix la màxima representació (conseller, alcalde, president, director, etc.), fins a qualsevol empresa privada que ofereixi un servei públic per compte d’aquella organització, passant per qualsevol dels empleats. Com més coherència i consistència hi hagi entre totes aquestes actuacions i els principis, valors i normes de l’ordenament jurídic, més integritat institucional hi trobarem.

Per tant, la integritat institucional és alguna cosa més que aprovar una política anticorrupció o redactar un codi ètic. Es produeix quan el funcionament operatiu de la institució (polítiques, processos i procediments, sistemes de treball, etc.), els estàndards ètics i les estratègies de prevenció de la corrupció estan plenament integritats per permetre assolir les finalitats (l’interès general) per a les quals la institució fou creada.

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha publicat la on es realitza el repàs dels elements centrals de la integritat i que conformen el Sistema d’integritat institucional.

 

Inici | Següent

___________________________________________________________________________________________

Pots contactar amb nosaltres i resoldre els teus dubtes fent clic al Portal de suport.