Codi de principis i conductes recomanables en contractació pública

La importància de disposar d’un codi ètic en la contractació pública: el Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública

Per garantir la integritat que requereix un procés de contractació pública, l’activitat de tots els gestors públics s’ha d’atenir a un codi ètic estricte que ajudi a evitar situacions com ara el conflicte d’interessos, que doni eines per detectar possibles pràctiques col·lusòries i que estableixi un marc d’estàndards ètics de conducta per a tots els intervinents en el procediment de contractació, que ajudaran a persuadir comportaments poc íntegres i incrementaran la confiança dels ciutadans en l’Administració.

 

El Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública estableix uns valors ètics, unes normes de conducta i uns principis de bona gestió que han de presidir totes les actuacions en matèria de contractació pública.

S’ha de tenir present que si bé el Codi no té valor normatiu, constitueix una directriu d’actuació per als destinataris i el contingut es pot adequar a cada supòsit concret, tant a les peculiaritats i les necessitats de cada entitat contractant, com al tipus de contracte que es vol licitar i a l’objecte d’aquest contracte.

 

Qui són els destinataris del Codi?

Els ens locals de Catalunya i el seu sector públic es poden adherir a les disposicions d’aquest Codi mitjançant un acord del seu òrgan de govern.

 

Quin és el contingut del Codi?

a) Principis ètics: legalitat, satisfacció de l’interès públic, utilització estratègica de la contractació pública, eficàcia i eficiència, promoció de la transparència i accés a la informació, incorporació de la dimensió ètica en la contractació pública, lideratge institucional i cooperació institucional.

b) Conductes recomanables: transparència i accés a la informació, integritat, responsabilitat, confidencialitat i priorització dels rescabalaments procedents.

c) Bones pràctiques contractuals:

  • Programació de les contractacions.

  • Necessitat de la contractació i idoneïtat del procediment.

  • Excepcionalitat de la tramitació d’urgència.

  • Licitació dels contractes amb la màxima concurrència, transparència i igualtat d’oportunitats.

  • Adjudicació dels contractes amb criteris d’adjudicació clars i concrets i especificant-ne els mètodes i les formes de valoració que seran utilitzats.

  • Prevenció i detecció de la col·lusió.

  • Modificacions posteriors del contracte.

  • Execució del contracte. Establiment de mesures per verificar rigorosament el compliment de totes les obligacions contractuals, i de les penalitats procedents per als supòsits de possibles incompliments.

  • Utilització de l’arbitratge per resoldre conflictes contractuals per a les entitats del sector públic.

És important que en aquest procés d’amarar de principis ètics a tots els intervinents en una contractació pública es fomenti una actuació íntegra per part de les empreses, i fer-los assumir un compromís ètic envers la licitació a la qual es presenten mitjançant l’adhesió al Codi ètic. Una manera de fer-ho és incloent una clàusula ètica als plecs que estableixi que la presentació d’oferta a la licitació comporta l’adhesió al Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública.

Amb la inclusió d’aquesta clàusula ètica als plecs queda clara la subjecció dels alts càrrecs, personal directiu, càrrecs de comandament, càrrecs administratius i personal al servei de l’Administració pública i del seu sector públic, que intervenen, directament o indirectament, en el procediment de contractació pública, al Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública i a aplicar les seves disposicions de manera transversal a tota actuació que formi part de qualsevol fase del procediment de contractació d’acord amb el grau d’intervenció i de responsabilitat en els procediments contractuals.

També permet que amb la presentació de l’oferta els licitadors quedin adherits al Codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública d’acord amb els compromisos ètics i d’integritat que formen part de la relació contractual.

 

Comissió d’Ètica en la Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya

Els ens locals adherits al Codi poden formular denúncies i consultes davant de la Comissió d’Ètica i per aquest motiu hi ha habilitada una bústia informàtica, amb garantia de confidencialitat.

 

Inici | Següent

___________________________________________________________________________________________

Pots contactar amb nosaltres i resoldre els teus dubtes fent clic al Portal de suport.