El Sistema intern d'alertes

La transposició de la Directiva Whistleblower (DIRECTIVA (UE) 2019/1937) mitjançant la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, ha introduït diverses novetats en matèria de canals interns d’informació. La Llei 2/2023 introdueix el concepte de Sistema intern d’informació. Aquest concepte no es trobava inclòs a la Directiva que transposa.

Què és el Sistema Intern d’Alertes?

De manera resumida, el Sistema Intern d’Alertes és el resultat de la unió de diverses eines (organitzatives, normatives, procedimentals i tècniques i informàtiques) que permeten la comunicació de fets irregulars que s’hagin produït dins l’organització, activant un circuit en què la informació és enviada, rebuda i tractada de manera confidencial, desembocant en l’inici d’una investigació o en la seva remissió a un òrgan especialitzat (Oficina Antifrau, Ministeri Fiscal...).

Què s’ha de dur a terme per implantar un Sistema Intern d’Alertes?

Passos:

  1. Comunicar als representants dels treballadors la posada en marxa del Sistema.

  2. Aprovar una instrucció o un reglament, on es determini el procediment de gestió de les alertes. RECOMANACIÓ: Emprar el model d’instrucció elaborat per la Xarxa de Governs Oberts.

  3. Disposar d’un canal intern d’alertes, que permeti alertar de forma anònima i segura. RECOMANACIÓ: Emprar l’eina informàtica Canal d'Alertes de l’AOC.

  4. Designar una persona dins la organització com a Responsable del Sistema Intern d’Alertes. Serà l’encarregat de gestionar les alertes. Pot ser un òrgan col·legiat, però d’entre els membres caldrà designar

  5. Comunicar a la Oficina Antifrau de Catalunya el nomenament del Responsable del Sistema Intern d’Alertes. Si s’opta per un Òrgan col·legiat com a Responsable del Sistema Intern d’Alertes, s’haurà de comunicar la identitat de tots els membres. Instruccions al següent enllaç: Com s'ha de notificar a l'Oficina Antifrau el nomenament i el cessament de la/es persona/es responsable/s del Sistema intern d’informació? | Oficina Antifrau de Catalunya