L'aprovació del reglament de participació ciutadana

El reglament de participació ciutadana ha de tenir caràcter orgànic, d’acord amb la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local. L’art 70.bis.1 estableix que els ajuntaments han d’establir i regular en normes de caràcter orgànic procediments i òrgans adequats per a l’efectiva participació dels veïns en els assumptes de la vida pública local.

L’aprovació d’un reglament de participació ciutadana és un procés que implica diverses fases i la participació activa de diferents actors. A continuació, es detallen els passos a seguir:

1. Iniciativa i proposta

Iniciativa i creació d’un grup o comissió de treball: La proposta d’elaboració d’un reglament de participació ciutadana pot sorgir de diferents fonts, com ara l’equip de govern municipal, grups polítics, òrgans de participació ciutadana o fins i tot iniciatives ciutadanes.

2. Consulta pública prèvia

Consulta pública: Abans de l’elaboració del projecte normatiu, es realitza una consulta pública per recollir l’opinió de les persones i organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura norma. Aquesta fase està regulada per l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques1.

Com ha mínim la consulta ha de respondre a aquestes preguntes:

  1. els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa

  2. la necessitat i oportunitat de la mateixa

  3. els objectius de la norma

  4. les possibles solucions reguladores i no reguladores

Com a mínim s’hauria de preveure un termini de 20 dies per a aquesta consulta pública prèvia, tot i que es pot ampliar i fins i tot incorporar-hi tècniques i mecanismes de participació per recollir la informació per redactar una proposta normativa.

3. Redacció de l’avantprojecte

Redacció: Amb les aportacions recollides durant la consulta pública, es redacta el projecte de reglament. Aquest document ha de ser clar, comprensible i reflectir les necessitats i expectatives de la ciutadania.

4. Aprovació inicial

Aprovació inicial: El projecte de reglament és sotmès a aprovació inicial per part del Ple municipal o l’òrgan competent. Com a reglament orgànic requereix l’aprovació de la majoria absoluta del ple.

L’aprovació ha d’anar amb un informe del o la Secretari/a sobre l’adequació del text a la legalitat.

5. Informació pública

Després de l’aprovació inicial, el reglament es publica al BOP i al DOGC i es posa a exposició pública per un període de 30 dies per a possibles noves al·legacions.

6. Aprovació definitiva

Aprovació definitiva: Si no es presenten noves al·legacions o aquestes són resoltes, el reglament és sotmès a aprovació definitiva pel Ple municipal.

7. Publicació i entrada en vigor

Publicació: El reglament aprovat definitivament es publica en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) i en altres mitjans oficials per garantir la seva difusió

Entrada en vigor: El reglament entra en vigor 15 dies després de la publicació complerta.

 

Podeu trobar més informació sobre el procés d’aprovació i publicació del reglament en aquesta infografia de la Diputació de Barcelona

 

Normativa que regula el procés