El 21 de juny de 2020, el Consell Europeu va acordar un instrument excepcional de recuperació temporal conegut com a <<Next Generation EU>> dotat amb 750.000 milions d'euros per al conjunt dels Estats membres.
Per a la gestió dels fons rebuts per l’estat, el 30 de setembre de 2021, es va publicar al BOE l’Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
Aquesta norma configura i desenvolupa un Sistema de Gestió orientat a definir, planificar, executar, seguir i controlar els projectes i subprojectes finançats amb aquests fons, obligant a:
“[...] tota entitat, decisora o executora, que participi en l’execució de les mesures del PRTR haurà de disposar d’un «Pla de mesures antifrau» que li permeti garantir i declarar que, en el seu àmbit d’actuació, els fons corresponents s’han utilitzat de conformitat amb les normes aplicables, en particular, pel que fa a la prevenció, detecció i correcció del frau, la corrupció i els conflictes d’interès.” (art. 6.1 de l'Ordre HFP/1030/2021)
D’altra banda, el punt cinquè d’aquest article 6 determina quins són els elements principals que integren el Pla de Mesures Antifrau. (L’Annex III.C de la norma ho desenvolupa i en dona referències)
Quins passos s’han de seguir per a aprovar el Pla de Mesures Antifrau?
Al següent enllaç disposeu d’una Guia abreujada elaborada per la Diputació de Girona amb la informació i el modelatge necessari per aprovar el Pla de Mesures Antifrau:
https://suportddgi.atlassian.net/wiki/x/KQCnpg
Qui és l'òrgan competent per aprovar el Pla de mesures antifrau?
Realitzant una interpretació literal i gramatical de la normativa, 21 i 22 de la Llei 7/1985, competències Ple i Alcalde, opera la clàusula residual a favor de l'Alcalde per aprovar el pla per resolució, ja que l'aprovació dels plans entren en aquesta competència (excepte el planejament urbanístic que és competent el Ple). No cal tramitar-ho com una ordenança de l'article 49 de la Llei 7/1985. Es pot donar publicitat del pla antifrau aprovat al Portal de Transparència de l'Administració i al BOP de Girona.
Cal comunicar-lo a algú?
Un cop hagueu elaborat el Pla de Mesures Antifrau, cal que, en primer lloc, el publiqueu al web del vostre Ajuntament per tal de complir amb les obligacions de transparència establertes al Reglament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. I, en segon lloc, ho comuniqueu al Servei Nacional de Coordinació Antrifrau, tant si es tracta de plans nous com de modificacions o de revisions, sense que aquesta remissió impliqui que siguin sotmesos a avaluació o revisió per part del Servei Nacional de Coordinació Antifrau. Per a fer l’enviament del pla antifrau, us podeu adreçar al correu electrònic: antifraude@igae.hacienda.gob.es
Podeu accedir als Plans de Mesures Antifrau de la província de Girona a través del CIDO: