Bústia ètica
L’entrada en vigor de la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció; imposa noves obligacions que complementen les aquí exposades.
Es recomana la lectura de l’apartat Sistema Intern d’Alertes a fi d’aprofundir sobre els canals interns d’informació.
La bústia ètica és una de les obligacions que imposa l’entrada en vigor de la Directiva (UE) 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre de 2019, relativa a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del Dret de la Unió.
Es tracta de canals i procediments dissenyats per rebre denúncies presentades pels propis treballadors de l'ens local o bé per persones que s’hi relacionin en l'àmbit laboral, o per tercers vinculats contractualment amb l'ens local; amb l'objectiu de posar de manifest (alertar) sobre conductes comeses en el si del corresponent ens local.
L’AOC ofereix el servei de Bústia Ètica en col·laboració amb la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya.
Trobareu el tràmit per sol·licitar el servei, a EACAT Tràmits > prestador Consorci AOC, Servei CAOC – Sol·licitud de serveis > Tràmit “Sol·licitud d’alta i modificació dels serveis de l’AOC”
Consideracions importants a tenir en compte
Des de l'Oficina Antifrau de Catalunya ens relacionen tot un seguit de qüestions a tenir en compte en la labor d'implantació de canals interns als ens públics:
El canal intern de denúncies s’hauria de configurar de manera que permetés, com a mínim, que es poguessin denunciar les infraccions a què es refereix la Directiva comeses en el si de l’ens local.
Es podria determinar que les denúncies s’haguessin de presentar per escrit o verbalment, o d’ambdues maneres.
Aquelles bústies de denúncia o canals que tinguin un àmbit d’aplicació diferent, si no reuneixen la totalitat dels requisits i garanties exigits per la Directiva, caldrà que ho indiquin de manera expressa i comprensible de manera que no puguin induir a confusió.
S’ha de facilitar informació sobre el canal: una informació clara, complerta i adequada pot contribuir a promoure la comunicació d’informació mitjançant canals de denúncia interna.
El canal s’ha de dissenyar, establir i gestionar d’una manera segura que garanteixi la confidencialitat de la identitat de la persona denunciant i també de qualsevol tercer esmentat a la denúncia.
El canal s’ha de dissenyar, establir i gestionar d’una manera segura que impedeixi l’accés a la denúncia a personal no autoritzat.
El tractament de dades personals s’ha de fer d’acord amb la normativa d’aplicació, i específicament el Reglament General de Protecció de Dades.
Posem al vostre abast la guia elaborada per l'Oficina Antifrau de Catalunya que recull tot aquesta informació en relació amb la implantació de canals interns d’alertes en els ens públics, de les quals us n'hem fet una pinzellada: Canal intern d'alertes. Reflexions en relació amb la implantació de canals interns d’alertes en els ens públics: exigències normatives.
___________________________________________________________________________________________
Pots contactar amb nosaltres i resoldre els teus dubtes fent clic al Portal de suport.