Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Tant les obligacions de transparència activa com el dret d'accés a la informació pública estan sotmesos a determinats límits, que tenen la finalitat de protegir terceres persones i, per tant, preservar els drets, béns o interessos de la seva titularitat.

Els límits al dret d'accés són previstos als articles 14 i 15 LT i 20 a 24 de la LT. Pel que fa a les obligacions de transparència activa, és l'article 7 de la LTC el que disposa expressamet que, en relació amb la informació a publicar al Portal de Transparència, igualment s'han de tenir en compte els límits establerts per al dret d'accés a la informació pública.

Principis generals

En relació amb els principis generals dels límits de la transparència que n'inspiren la regulació són:

Principi de màxima obertura

El dret d’accés a la informació pública només pot ésser denegat o restringit per les causes expressament establertes per les lleis (art. 20.1 LTC)

La resolució ha d’ésser estimatòria de la sol·licitud, llevat que sigui aplicable algun dels límits establerts per aquesta llei. En aquest darrer cas, ha d’estimar parcialment la sol·licitud, si és possible, o desestimar-la íntegrament (art. 34.2 LTC)

Principi de tipicitat legal dels límits

El dret d’accés a la informació pública només pot ésser denegat o restringit per les causes expressament establertes per les lleis. (art. 20.1 LTC)

Cal doncs estar a qualsevol limitació aplicable en la mesura que sigui prevista en una norma amb rang de llei.

Principi d’objectivitat en l’establiment dels límits

Tots els límits legals obeeixen a la protecció d’altres drets i interessos, titularitat de terceres persones (diferents a la persona sol·licitant): “pel que fa als límits que poden condicionar el dret d’accés a la informació pública, la Llei els determina de manera objectiva, atenent sempre a la protecció d’altres drets o interessos que cal preservar d’acord amb l’ordenament jurídic” (Preàmbul LTC)

Principi de proporcionalitat en l’aplicació dels límits (Art. 22 LTC).

Manifestacions:

  • Interpretació restrictiva i prohibició d’analogia

  • Igualtat i interdicció de l’arbitrarietat

  • Caràcter relatiu dels límits i deure de motivació en el cas concret

Les limitacions legals al dret d’accés a la informació pública han d’ésser aplicades d’acord amb llur finalitat, tenint en compte les circumstàncies de cada cas concret (Art. 20.2 LTC)

Implica que, en tot cas, la seva aplicació requereix (art. 68.1 RLTC):

a) Superar un test del dany: acreditar un perjudici cert i tangible en el bé jurídic protegit pel límit

b) Acreditat el perjudici, cal efectuar una ponderació de la qual es conclogui la prevalença de la protecció del bé o interès protegit pel límit, per sobre de l’interès públic general en la transparència, i fins i tot, eventuals interessos específics de la persona sol·licitant de l’accés

  • Temporalitat dels límits (art. 22.2 LTC)

Els límits del dret d’accés a la informació pública són temporals si així ho estableix la llei que els regula, i es mantenen mentre perduren les raons que en justifiquen l’aplicació.

La resolució de les sol·licituds d'accés a la informació pública ha d'indicar, si escau, el moment a partir del qual la informació deixarà d'estar afectada per l'aplicació de límits (art. 68.3 RLTC)

Cal tenir en compte aquí les terminis de vigència de les exclusions a consulta de documents que estableix l’art. 36 Llei 10/2001 de 13 de juliol, d’arxius i gestió de documents

  • Deure de donar accés parcial, quan el límit no afecti tota la informació (art. 25 i 34.2 LTC)

S'ha de donar accés parcial a la informació que no quedi afectada per la restricció sempre que no reveli la informació que ha estat ocultada legalment.

En els casos en els quals la informació lliurada parcialment pugui ser difícilment comprensible, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 25.2 LTC,

  • L’interessat pot sol·licitar audiència a l’Administració per a aclarir-ne la interpretació.

  • L’Administració pot aportar (d’ofici) els aclariments contextuals necessaris, sempre que no revelin la informació que ha estat legalment ocultada

En qualsevol cas, la resolució d'estimació parcial ha d'incorporar l'oferiment de col·laboració de l'administració pública per aportar elements de context que ajudin a la comprensió de la informació lliurada (art. 68.2 RLTC)

No has trobat el que necessites? Contacta amb nosaltres al Portal de suport.

image-20240215-102522.png

 

Portada | Següent

 

Font: Escola d’Administració Pública de Catalunya. Autors dels continguts (2015): Santi Farré i Carles San José. Revisió a partir del 2022 a càrrec d'Òliver Garcia Muñoz.

  • No labels