Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

El Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, pel qual s’estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, d’acord amb el principi de bona gestió financera, obliga els estats membres a incloure, en els plans de recuperació i resiliència que presentin, el disseny d’un sistema que contempli mesures adequades per protegir els interessos financers de la UE, incloent-hi la prevenció, detecció i correcció dels conflictes d’interès, la corrupció i el frau en la utilització dels fons atorgats.En desenvolupament d’aquest mandat, 21 de juliol de 2020, el Consell Europeu va acordar un instrument excepcional de recuperació temporal conegut com a <<Next Generation EU>> dotat amb 750.000 milions d'euros per al conjunt dels Estats membres.

Per a la gestió dels fons rebuts per l’estat, el 30 de setembre de 2021, es va publicar al BOE l’Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) estableix quede Recuperació, Transformació i Resiliència.

Aquesta norma configura i desenvolupa un Sistema de Gestió orientat a definir, planificar, executar, seguir i controlar els projectes i subprojectes finançats amb aquests fons, obligant a:

Info

“[...] tota entitat, decisora o executora, que participi en l’execució de les mesures del PRTR haurà de disposar d’un «Pla de mesures antifrau» que li permeti garantir i declarar que, en el seu àmbit d’actuació, els fons corresponents s’han utilitzat de conformitat amb les normes aplicables, en particular, pel que fa a la prevenció, detecció i correcció del frau, la corrupció i els conflictes d’interès.” (art. 6.1 de l'Ordre HFP/1030/2021)

D’altra banda, el punt cinquè d’aquest article 6 determina quins són els elements principals que integren el Pla de Mesures Antifrau. (L’Annex III.C de la norma ho desenvolupa i en dona referències)

Quins passos s’han de seguir per a aprovar el Pla de Mesures Antifrau?

Al següent enllaç disposeu d’una Guia abreujada elaborada per la Diputació de Girona amb la informació i el modelatge necessari per aprovar el Pla de Mesures Antifrau:

https://suportddgi.atlassian.net/wiki/x/KQCnpg

Qui és l'òrgan competent per aprovar el Pla de mesures antifrau?

Realitzant una interpretació literal i gramatical de la normativa, 21 i 22 de la Llei 7/1985, competències Ple i Alcalde, opera la clàusula residual a favor de l'Alcalde per aprovar el pla per resolució, ja que l'aprovació dels plans entren en aquesta competència (excepte el planejament urbanístic que és competent el Ple). No cal tramitar-ho com una ordenança de l'article 49 de la Llei 7/1985. Es pot donar publicitat del pla antifrau aprovat al Portal de Transparència de l'Administració i al BOP de Girona.

Models i documentació

Per tal de donar suport als municipis en l’execució i gestió dels fons provinents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, la Diputació de Girona posa a l’abast dels municipis els models i documentació següents:

Fundació Transparència i Bon Govern Local

 

Oficina Antifrau de Catalunya

 

Ministeri d’Hisenda i Funció Pública 

Secretaria General de Fons Europeus 

Un cop tingueu és compatible amb aquesta competència.

Cal comunicar-ho?

Un cop hagueu elaborat el Pla de Mesures Antifrau, cal que, en primer lloc, el publiqueu al web o al portal de transparència del vostre Ajuntament per tal de complir amb les obligacions de transparència establertes al Reglament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. I, en segon lloc, ho comuniqueu al Servei Nacional de Coordinació Antrifrau, tant si es tracta de plans nous com de modificacions o de revisions, sense que aquesta remissió impliqui que siguin sotmesos a avaluació o revisió per part del Servei Nacional de Coordinació Antifrau. Per a fer l’enviament del pla antifrau, us podeu adreçar al correu electrònic: antifraude@igae.hacienda.gob.es

Podeu accedir als a alguns Plans de Mesures Antifrau de la Província de Girona a través del CIDO:

...

 

Inici | Següent

___________________________________________________________________________________________

Pots contactar amb nosaltres i resoldre els teus dubtes fent clic al Portal de suport.