Participació ciutadana
La participació ciutadana és un dels grans pilars de les societats democràtiques. És un dels 3 pilars del Govern Obert, junt amb la transparència i la col·laboració.. Els espais, les vies i els mètodes de participació promouen i faciliten una estreta col·laboració entre les institucions i la ciutadania per tal de millorar la gestió dels governs. La participació permet millorar la qualitat de vida dels ciutadans, a qui fa protagonistes i responsables de les decisions que els afecten i enriqueix les polítiques públiques. Amb la participació es reforça la democràcia representativa i s'educa per a una nova cultura política.
Què és la participació ciutadana?
Participació ciutadana és el dret de la ciutadania d’intervenir, de manera individual o col·lectiva, en la definició i l’aplicació de les polítiques públiques a través de processos de consulta, deliberació, decisió, implementació i avaluació.
La participació ciutadana és la implicació de la ciutadania en la presa de decisions dels governs, mitjançant espais, vies i mètodes que milloren la qualitat de la gestió pública, per fer-la més eficaç.
La participació ciutadana és una manera de governar conjuntament amb la ciutadania amb transparència i corresponsabilitat per millorar les decisions polítiques. És, també, un procés educatiu que passa per aprendre a donar i rebre informació, consultar, debatre, participar en la presa de decisió, en el seguiment i control del govern.
El dret a la participació ciutadana està recollit a la normativa general, des la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, La Llei 7/1985 reguladora de bases de règim local (LRBRL), el R.D. 2/2023 Municipal de Règim Local (LMRL), la Llei 57/2003, de Mesures per a la Modernització del govern local, fins a les regulacions sectorials de diferents àmbits, o a la normativa catalana, com la Llei 10/2014, de Consultes Populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana.
Es poden donar diferents graus d’implicació de la ciutadania en una política pública, des de la informació (que és el graó més baix de participació) fins a la cogestió / coproducció. Aquesta escala de la participació la va definir la nord-americana Sherry Arnstein l’any 1969 i encara és vigent.
6 - Cogestió/ Coproducció
5 - Codecisió
4 - Deliberació /Debat
3 - Consulta
2 - Comunicació
1 - Informació
Els tres primers nivells es consideren una participació simbòlica i els tres següents és quan la ciutadania compta amb poder d’incidir en les polítiques públiques.
Com es fa la participació ciutadana al món local?
El principi d’autonomia local, que recull la Constitució i l’Estatut, estableix que els ens locals gaudeixen de la potestat per regular la participació ciutadana als municipis amb independència i dins els límits de la llei.
La participació ciutadana es fa a través de mecanismes i/o òrgans de participació.
Els mecanismes són un conjunt d'eines i processos que faciliten als ciutadans implicar-se directament en la presa de decisions públiques o en la gestió de les polítiques que els afecten. Aquests mecanismes són:
Consulta popular per via de referèndum
Consulta popular no referendària
La consulta en l’elaboració d’ordenances i reglaments
La Petició
La Iniciativa legislativa popular
L'Audiència pública
La Intervenció ciutadana a les sessions públiques del ple municipal
Els Processos de participació ciutadana
Altres mecanismes i metodologies
I els òrgans de participació són un altre tipus de mecanisme de participació. Són espais estables de trobada amb la ciutadania, creats per l’Administració i que tenen com l'objectiu de facilitar la implicació de la ciutadania en els afers públics. Aquests òrgans són:
El Consell de Vila o Poble
Els Consells Sectorials
per exemple: El Consell d’Infants, de Joventut, de Gent Gran, d’Esports, de Dones, de Cultura…
Els Consells Territorials
Consells de Barri, de districte, etc
👉 podeu ampliar informació en aquesta pàgina i a la Guia per elaborar el reglament de participació ciutadana en micropobles i municipis petits (i potser no tan petits) de les comarques gironines
Què és el servei de participació ciutadana de la Diputació de Girona?
És un servei, dins de la Secció de Govern Obert, que dona suport i assessorament als municipis gironins que estan treballant per crear espais, vies i processos de participació ciutadana, i que ofereix programes de formació en aquesta matèria.
A qui va dirigit?
· Als ajuntaments de les comarques gironines, tant als càrrecs electes que tenen delegacions en temes de participació ciutadana o que volem portar a terme processos participatius, com als tècnics dels ajuntaments.
· Als consells comarcals, als càrrecs electes i als tècnics que treballen en processos de participació.
Objectius del servei
· Potenciar la participació ciutadana
· Assessorar els municipis i els consells comarcals
· Estudiar l'estat de la participació ciutadana
· Establir mecanismes de coordinació i treball en xarxa entre els municipis
· Buscar nous models, metodologies i fórmules de participació
· Recollir informació i documentació específica sobre participació ciutadana
· Reforçar xarxes de treball conjunt i d'intercanvi d'experiències entre els municipis gironins
· Oferir programes de formació en temes de participació ciutadana
· Potenciar la reflexió sobre la participació com a procés educatiu per a la millora de la democràcia