Les consultes populars són un instrument de participació directa per determinar la voluntat del cos electoral sobre qüestions polítiques de transcendència.
Les consultes populars poden ser referendàries i no referendàries.
Les consultes referendàries tenen les garanties pròpies del procediment electoral i segueixen la normativa reguladora pròpia (Llei 4/2010, de 17 de març, de consultes populars per via de referèndum).
Les consultes populars no referendàries s’adrecen a un col·lectiu de persones determinat perquè manifestin la seva opinió sobre un determinada actuació, decisió o política pública, sobre temes de competència municipal, mitjançant votació. Es regula a través de la Llei de Consultes populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana (Llei 10/2014, de 26 de setembre). Aquestes consultes poden ser a iniciativa del Ple ,o per iniciativa ciutadana, i s’ha de convocar mitjançant un decret de convocatòria que ha de determinar la pregunta o preguntes, el col·lectiu o col·lectius que poden participar i les modalitats de votació, el període de debat públic i de celebració de la consulta. L’Ajuntament ha de pronunciar-se també sobre la incidència del resultat de la consulta ja que no tenen caràcter vinculant.
Aquí podeu consultar diversos decrets de convocatòria de consultes populars no referendàries d’alguns ajuntaments catalans: Exemples de Decrets de convocatòria de consultes populars no referendàries
Documents d’interès:
Guia pràctica per impulsar consultes ciutadanes al món local que és el resultat d'un treball col·laboratiu desenvolupat dins el Grup de Governança del Campus Cohesió i Compromís Social de la Universitat de Girona coordinada per la Subdirecció General de Participació Ciutadana i editada pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya el novembre de 2021.