/
FAQ’S Què són les relacions comptables? Creació, modificació, consulta, impressió i permisos al programa comptable SICALwin?

FAQ’S Què són les relacions comptables? Creació, modificació, consulta, impressió i permisos al programa comptable SICALwin?

La relació comptable és un conjunt d’operacions de la mateixa naturalesa que s’agrupen en un mateix document, conservant la independència de cada operació. D’aquesta manera s’agilitza la tasca de registre d’operacions, en poder-se realitzar la comptabilització en agrupacions del mateix tipus d’operació.

Treballar amb relacions comptables, en les fases de reconeixement de l’obligació, ordenació del pagament i pagament efectiu, permetrà a l’òrgan interventor poder exercir la funció interventora, obligació en matèria de control intern atribuïda pel RD 424/2017 i el RDLEG 2/2004. (Per conèixer més sobre les obligacions de l’òrgan interventor en matèria de funció interventora, podeu consultar l’apartat de FAQ’s de FUNCIÓ INTERVENTORA.)

És per això, que per agilitzar la gestió diària de l’entitat local en l’execució del pressupost, i donar compliment a la normativa vigent de procediment administratiu i control intern, entre d’altres, es recomana treballar amb relacions comptables.

El programa de comptabilitat SICALwin permet crear diferents tipus de relacions comptables en funció del tipus d’operació que es vulguin incloure en ella, així doncs, per exemple, es poden generar les següents relacions comptables:

  • Relació d’obligacions i propostes (O): podrà incloure qualsevol despesa reconeguda, tant pressupostària com no pressupostària. Així doncs, podran haver-hi relacions O que incloguin operacions derivades d’obligacions reconegudes en el pressupost de despeses de l’entitat, estiguin en fase ADO o en fase O, i relacions O que incloguin propostes de manament de pagament (PMP) derivades de despeses no pressupostàries.

  • Relació de manaments de pagaments (P): podrà incloure les operacions d’ordenació de pagament i els manaments de pagament, tant si deriven de despeses pressupostàries com no pressupostàries, respectivament.

  • Relació de transferències (T): podrà incloure qualsevol ordenació de pagament, pressupostària i no pressupostària, en el supòsit que el mitjà de pagament sigui per transferència bancària. Així doncs, aquesta relació serà la transformació de la relació P en un fitxer bancari per a la tramitació mitjançant transferència de les despeses que s’hi incloguin.

  • Relació d’ingressos (I): podrà incloure les operacions derivades d’ingressos, ja sigui en fase RDI o bé en fase I, del pressupost d’ingressos de l’entitat local.

En el document següent es pot veure el procediment de creació, modificació, consulta, impressió, permisos i comptabilització de cadascuna d’elles:

 

 

Related content

Diputació de Girona - Servei d'assistència als òrgans interventors de les entitats locals de Girona

Pujada de Sant Martí, 4-5 - 17004 Girona