Curs bàsic en transparència i accés a la informació

Curs bàsic en transparència i accés a la informació

 

Sumari

 

La transparència a l'Administració: un principi essencial

A l'Administració pública, treballem sota el principi de transparència, que ens obliga a facilitar l'accés a la informació pública perquè la ciutadania pugui conèixer i avaluar com gestionem els recursos i duem a terme les nostres funcions. Això implica tant la publicitat activa, amb la difusió d'informació rellevant de manera proactiva, com el dret d'accés a la informació, que permet a qualsevol persona sol·licitar i obtenir dades en les condicions establertes per la normativa.

Publicitat activa i dret d'accés a la informació

  • Publicitat activa: a l’administració tenim el deure de publicar, sense necessitat de sol·licitud prèvia, aquella informació que la normativa exigeix per garantir la transparència.

  • Dret d'accés a la informació: qualsevol persona, independentment de la seva condició o nacionalitat, pot demanar informació pública i obtenir-la, excepte en els casos regulats per la legislació que protegeixen altres drets i interessos.

 

La importància de la transparència en la gestió pública

La transparència és fonamental per garantir una gestió ètica i democràtica. Forma part de les estratègies de Govern Obert i respon a la necessitat de rendició de comptes davant la ciutadania. A més, permet una participació efectiva en els assumptes públics i contribueix a reforçar la confiança en les institucions.

A escala internacional, iniciatives com l’Open Government Partnership i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) promouen la transparència com a eina imprescindible per combatre la corrupció i fomentar la bona governança.

Què entenem per informació pública?

Quan parlem de transparència, ens referim a la informació pública en sentit ampli, que inclou qualsevol dada o document que l'Administració ha generat o que té en el seu poder a causa de la seva activitat. Aquesta informació pot estar en qualsevol format o suport i no necessita formar part d'un expedient administratiu o registre perquè pugui ser sol·licitada i consultada.

El principi de transparència s’ha d’interpretar i aplicar en tots els casos de manera preferent. Però aquesta preferència no eludeix preguntar-se fins a quin punt entra en joc en un determinat moment un límit concret, ni per tant evita dur a terme la necessària (i no menys complexa en alguns casos) ponderació d'interessos. Així ho confirma la LTCat.

Qualsevol límitació en l’aplicació del principi de transparència s’ha de fomentar en un límit o en una excepció expressament establerts per una norma amb rang de llei (article 7.2 LTC).

 

Regulació del règim de transparència

  • Articles 105.b i 23 de la CE.

  • Article 71.4 de l'EAC.

  • Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LT).

  • Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC).

  • Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública (RLTC).

  • Decret 111/2017, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (RGAIP).

  • Decret 171/2015, de 28 de juliol, sobre el Registre de grups d'interès de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic.

  • Llei 10/2001, del 13 de juliol, d'arxius i documents, modificada per la Llei 20/2015, del 29 de juliol.