Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 20 Next »

Resum

Aquest document proporciona una guia pràctica per avaluar el compliment normatiu en matèria de transparència. S'enfoca en la publicitat activa, amb l'objectiu d'ajudar els ajuntaments a mesurar el seu grau de transparència i a garantir el compliment de les obligacions de transparència establertes per la Llei de Transparència. El document presenta un model d'avaluació amb indicadors objectius per avaluar la qualitat de la informació publicada, la seva actualització i la seva disponibilitat en formats reutilitzables. A més, proporciona una taula detallada per avaluar la informació en el portal de transparència i ofereix una guia per a la publicació dels resultats de l'avaluació.

Objectiu general:

  • Avaluar el grau de compliment intern de les obligacions de publicitat activa

Avaluació del compliment normatiu en matèria de publicitat activa

L’article 6.3 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern (en endavant, LTC), determina, en relació amb les obligacions de publicitat activa: «Els subjectes obligats han d’establir procediments basats en indicadors objectius per a avaluar el compliment de les obligacions de transparència». Aquesta obligació, imposada per la LTC a cada administració, també ha estat recollida expressament en el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d’accés a la informació pública (en endavant, RLTC). Així, l’apartat primer de l’article 15 del RLTC, sota la rúbrica «Avaluació del grau de compliment», disposa el següent: «Cada administració pública ha d’establir els procediments adequats per tal d’efectuar una anàlisi amb la finalitat d’avaluar el grau de compliment intern de les seves obligacions de publicitat activa i donar-ne publicitat activa per tal de garantir el compliment dels requisits que, a aquest efecte, disposa l’apartat tercer de l’article 6 de la Llei 19/2014, del 29 de desembre».

Aquesta avaluació «interna» és diferent de la prevista en altres articles de la LTC, com ara la que disposa l’article 75 pel que fa al Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Amb l’objectiu de complir correctament l’obligació anterior, i a fi d’assegurar l’efectivitat del dret a saber que tenim totes les persones, la Diputació de Girona posa a disposició dels ens locals una guia pràctica d’avaluació del compliment normatiu en matèria de transparència. Amb aquest nou recurs els ajuntaments i la resta d’ens locals poden mesurar el seu grau de transparència amb relació a la informació que publiquen al portal de transparència.

Per seguir amb facilitat aquest recurs és important familiaritzar-se i comprendre els principals conceptes que s’utilitzen en l’avaluació de transparència. A continuació s’enumeren els que s’han considerat essencials:

1.    Objecte de l’avaluació

L’objecte de l’avaluació és el compliment de les obligacions de transparència que estableix la LTC en relació amb la informació subjecta a publicitat activa que conté el portal de transparència de l’ajuntament.

El propòsit principal de l’avaluació és conèixer quin grau de compliment de les obligacions de transparència estem assolint. El sistema d’avaluació està centrat en la qualitat de la informació publicada, atès que analitza la forma o les característiques d’aquesta informació, i està destinat a comprovar-ne tres característiques: el contingut, l’actualització del contingut i la publicació en format reutilitzable.

L’avaluació, a més, vol servir per detectar quines mancances té la informació i quines accions de millora es poden dur a terme per corregir-les.

2.    Obligacions de transparència i informació subjecta a publicitat activa

La LTC determina les obligacions de transparència següents:

  • Difondre la informació pública d’interès general de manera veraç i objectiva.

  • Garantir que la informació anterior es difon de manera constant i s’actualitza permanentment.

  • Organitzar la informació de manera que sigui fàcilment accessible i comprensible per a les persones, i que faciliti una consulta àgil i ràpida per mitjà d’instruments de cerca.

  • Ordenar temàticament la informació perquè sigui fàcil i intuïtiva de localitzar, com a mínim, amb criteris temàtics i cronològics, seguint el quadre de classificació documental i incorporant-hi índexs o guies de consulta.

  • Facilitar la consulta de la informació amb l’ús de mitjans informàtics en formats fàcilment comprensibles i que permetin la interoperabilitat i la reutilització.

El Portal de transparència del Consorci AOC està organitzat de manera similar a l’organització que determina la LTC quant als apartats subjectes a publicitat activa. Per fer-ne l’avaluació s’ha pres l’ordenació actual del Portal, que agrupa la informació en sis blocs de matèries:

Dins de cada bloc s’hi troben els ítems relatius a les obligacions de publicitat activa. Els ítems són la unitat d’informació més petita corresponent a informació subjecta a publicitat. Normalment són una pàgina dins el Portal que mostra els enllaços a la informació. A cada bloc es detalla ítem a ítem la informació a publicar al portal de transparència amb exemples per tal d’ajudar als ens locals en el compliment normatiu de la Llei de transparència.

Per oferir un acompanyament durant la revisió i actualització de la informació del portal de transparència, posem al vostre abast aquest recull d’articles, amb el propòsit de facilitar els passos d’edició del portal d’acord amb les obligacions de transparència tal com determina la Llei:

3.    Model d’avaluació

La Diputació de Girona ha elaborat un amb la finalitat de conèixer en quina mesura l’ens local compleix les seves obligacions de transparència, d’acord amb el que estableixen la LTC i el Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d’accés a la informació pública (en endavant, RLTC).

El model permet assignar una puntuació sobre el grau de compliment de les obligacions de transparència respecte de cada ítem subjecte a publicitat activa mitjançant uns criteris objectius comuns avaluables.

3.1.         Indicadors d’avaluació

Per tal d’analitzar d’una manera homogènia i sistemàtica l’estat actual de les obligacions de transparència que determina la llei respecte de la informació sotmesa a publicitat activa al portal de transparència, el model d’avaluació es fonamenta en la valoració de tres indicadors. Aquests indicadors són els següents:

Contingut de la informació:

Aquest indicador serveix per verificar si els ítems contenen tota la informació d’acord amb els criteris objectius d’avaluació que estableix el model. D’aquesta manera, 100 punts comporten que consta publicada tota la informació; 50 punts, que hi falta alguna dada, i 0 punts, que la informació no conté les dades exigides. En aquest últim cas, els altres indicadors no es valoren.

Actualització de la informació:

Si la informació no es publica al cap de poc temps d’haver-se produït, perd part del seu potencial en la rendició de comptes. D’aquesta manera, mitjançant aquest indicador s’ha de valorar si la informació està actualitzada (100 punts), o si la informació no s’ha actualitzat en el termini establert (0 punts) d’acord amb els criteris objectius d’avaluació establerts al model d’avaluació.

Reutilització de la informació:

El format de la informació ha de ser conforme amb el que estableixen la LTC i la Llei 37/2007, de 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic, i la seva normativa de desenvolupament. Aquest indicador valora que el format de les dades sigui reutilitzable, sempre que això sigui possible per raó de la informació, tret que per la seva naturalesa no ho pugui ser. D’aquesta manera, es considera informació reutilitzable la que estigui disponible en formats estructurats i llegibles per una màquina —com per exemple, XLS, HTML, DOC, CSV, ODS, ODT, TXT, XML, JSON i RDF—, la qual cosa equival a 100 punts. Ara bé, si la informació no es troba en els formats definits com a reutilitzables, la puntuació és 0.

3.2.         Ponderació dels indicadors d’avaluació

No tots els indicadors es valoren igual. Per aquest motiu s’ha formulat un sistema de ponderació que assigna una puntuació diferent d’acord amb la importància de l’indicador.

En la taula següent queden recollits els indicadors definits anteriorment, amb els valors possibles, la puntuació de cadascun i la puntuació ponderada.

Taula 1. Indicadors d’avaluació

Indicador (puntuació màxima)

Valors possibles

Puntuació de cada valor (en %)

Contingut (50)

Compleix

100

Compleix parcialment

50

No compleix

0

Actualització (25)

Actualitzat

100

No actualitzat

0

Reutilització (25)

Informació reutilitzable

100

No informació reutilitzable

0

Puntuació Total = 100

3.3.         Execució de l’avaluació

L’avaluació es fa mitjançant el , en la qual es fa constar:

  • En les files, la informació subjecta a publicitat activa, és a dir, els ítems del portal de transparència.

  • En les columnes, les referències normatives, així com els indicadors d’avaluació i els criteris objectius poer tal de fer l’avaluació.

Un cop emplenada la taula amb les valoracions corresponents, es mostra la puntuació final global de l’avaluació, així com les puntuacions parcials per ítems i indicadors.

L’avaluació final s’ha de publicar a l'ítem 5.3.7. Indicadors de transparència, d’acord amb l’apartat 3r de l’article 6 de la LTC.

Tens una consulta? Contacta amb nosaltres al Portal de suport.

image-20240215-102522.png

 

 

  • No labels