...
Fonaments jurídics
Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC):
Reconeix el dret d’accés a la informació pública a totes les persones amb les limitacions establertes en matèria de protecció de dades personals i privacitat.
Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local (LBRL) i les seves disposicions sobre el Padró municipal.
La LBRL, juntament amb la normativa específica del padró, estableix que les dades de Padró tenen caràcter confidencial.
Resolució de 29 d’abril de 2020 de la GAIP sobre la gestió del Padró municipal:
D’acord amb l’article 8 d’aquesta resolució, els ajuntaments han de seguir unes instruccions tècniques sobre la gestió del Padró municipal. Aquesta norma confereix a l’Ajuntament la responsabilitat de valorar la prevalença entre l’interès legítim del sol·licitant (propietari) i els drets dels afectats (inquilins empadronats).
Posicionament de la GAIP i de l’APDCAT:
La GAIP ha establert que el dret d’accés a la informació pública segons la LTC no inclou la petició de certificats o còpies autèntiques. No obstant això, considera que l’accés al Padró es pot
permetre quan hi ha un interès legítim, com és el cas d’un propietari respecte dels inquilins empadronats.
La confidencialitat del Padró actua com a límit al dret d’accés, però aquest límit no és absolut i pot ser superat per un interès legítim sempre que no vulneri els drets fonamentals dels afectats. En situacions en què no hi ha motius especials de protecció, com casos de violència de gènere o altres riscos per als afectats, el propietari podria tenir accés a les dades sol·licitades.
...